Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / 2011 Tüketici Trendleri

2011 Tüketici Trendleri

Hızla gelişen teknoloji ile birlikte değişen yaşam tarzları ve bunun sonucunda meydana gelen tüketici davranışlarındaki değişimleri gözlemlemek mümkün hale geldi. Sosyal ağlar, mobil internet, fırsat siteleri, markaların sosyal ağlarda varoluşları ve uyguladıkları promosyonlar, lokazyon bazlı GPS uygulamaları ve QR kod teknolojileri gibi birçok farklı gelişme bu durumda etkin rol oynamakta.

Random Acts of Kindness (Beklenmedik Jest)
Artık tüketiciler gerçek jestler yapan, onlara dokunan, iletişim halinde olan markaları tercih ediyor. Ruh hallerine göre seçilen tüketicilere kazanabilecekleri hediyeler, sürprizler ve olanaklar karşısında heyecanlanıp, bu iletişim içinde yer almak istiyorlar.
Sosyal medya da tüketiciyle bağ kurmayı sağlayan en önemli mecralardan biri. Bu nedenle, yapılan “Random Acts of Kindness”ın yayılması adına çok güçlü bir mecra. İnsanların başına gelenleri anlattığı, arkadaşlarıyla paylaştığı bir ortam.
Bunun en güzel örneklerinden biri, İngiltere’nin ciceksepeti.com gibi bir çiçek teslimatı yapan firması Interflora’ya ait. Interflora, twitter hesabından twitlerini incelediği müşterilerine, eğer o gün mutsuz ve morali bozuk twitler atmış iseler, onları neşelendirmek için sürpriz çiçek gönderimi yapmış. Bu beklenmedik ve düşünceli jest karşısında tüketiciler çok olumlu geri dönüşte bulunmuşlar.

Price Pandemonium (Fiyat Curcunası)
Online ortamda geçirdiğimiz süreler arttıkça, satın alma eğilimimizi etkileyecek araştırmalar yapmak için de bir o kadar fırsatımız oluyor. Hatta bırakın araştırma yapmayı artık birçok alternatif karşımıza çıkıyor. Bir ürünün birden çok sitede farklı fiyat ve ödeme alternatifleriyle bulunması, tüketicileri tek bir yere bağlı kalmaktan uzaklaştırıp, karşısına çıkan fırsata göre karar verme eğilimine itiyor.
Bunun en güzel örnekleri; ülkemizde de bu dönemde çok popülerleşen Grupanya, Markafoni gibi “fırsat siteleri”. Artık birçok tüketici satın alacağı ürünün ya da hizmetin promosyonlu, kampanyalı halini bekler durumda.

Online Status Symbols (Online Durum İfadeleri)
Popülerlik kavramı değişiyor. İnsanların ilgi alanları, hobileri, yorumları, düşünceleri sürekli online ortamdan çesitli sosyal medyada paylaşıldığı için o mecralarda popülerlik kavramı yeniden şekilleniyor. Örneğin; Twitter’da kaç kişi tarafından takip edildiği, Facebook’ta kaç arkadaş sahibi olunduğu, kaç “like” alındığı, Foursquare’de nelere kayıt yaptırıldığı, Flickr’da fotoğraflara ne kadar yorum alındığı gibi kriterler özellikle gençler arasında yeni popülerlik göstergesi haline geldi.

“Social Lites” & “Twinsumers”
Twinsumers dediğimiz kişileri benzer zevklere sahip, birbirlerinin önerilerine ve fikirlerine önem verip dikkate alan kişilerin oluşturduğu topluluk olarak özetleyebiliriz.
Sociallites ise keşfetmeyi seven, deneyen, yorum yapan, paylaşan, içerik üreten ve satın almayı etkileyebilecek kişiler.
Örneğin; Gogobot, bir online seyahat topluluğu gibi görünse de bunun ötesine geçebilmek için kullanıcılarına yeni bir interaktif fırsat yaratmış. Seyahate gitmeden önce bir kullanıcı gideceği yer ile ilgili merak ettiği bir soruyu yazıyor; üstelik bu soruyu sadece o sitede değil Gogobot’un Facebook ve Twitter hesapları üzerinden yayabiliyor. Gogobot da bunun karşılığında o kişiye, birinci ağızdan öneriler, yorumlar ve fotoğraflar ulaşmasını sağlıyor.
Diğer örnek ise, Facebook ve Amazon hesaplarının artık birbirine entegre edilebiliyor oluşu. Bu sayede kişinin incelediği, beğendiği ürün diğer hesapta da görünebilecek. Bu kişinin zevkine güvenen arkadaşları da onun son aldığı kitabı, CD’yi görüp, satın alabilecek.

Spontaineity (Spontanite)
Cep telefonları sayesinde artık spontanlık hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Firmalarda bunun farkına vararak bunu fırsata çevirmeye başladılar. Yeni açılan mekanlara, aktivitelerin duyurularına artık cep telefonumuzdan ulaşabiliyoruz. Zaten internet sayesinde her şeye ulaşabiliyorduk, artık SMS ve instant messaging aplikasyonları aracılığıyla da yakın çevremizdeki gelişmelerden ve fırsatlardan anında haber olup katılabiliyor ve faydalanabiliyoruz.
Facebook’s Places, Twitter’s Locator, Google’s Hotpot, Foursquare, Gowalla and Brightkite gibi programlar, insanların, arkadaşları neredeyse bakıp oralara gitmesini sağlıyor. Bu da “Location Based Marketing”in en gelişen trendlerden biri olduğunu gösteriyor. Dünyadaki mobil kullanımının da buna paralel olarak hızla gelişmesi bekleniyor.

Visual Search (Görsel Arama)
Tüketicilerin arama olanaklarından tatmin olmaz hale geldiği ve daha görsel ağırlıklı arama ve bilgi edinme ihtiyacı hissedilen bugünkü ortamda, hızlı sonuçlar sunan görsel arama ihtiyacı ve beklentisi doğdu. Daha hızlı görsel arama olanağı sağlandığında hem tüketici hem de markalar sosyal medyayı şimdikine oranla çok daha gerçek hissedecekler.

Augmented Reality
Bugünün en cool yöntemlerinden biri “AR technology”. Artık herkes, yeni şeyler denemek, keşfetmek peşinde ve bu teknoloji de buna olanak sağlayıp yaşanan deneyime gerçeklik hissi katıyor. “AR technology” in geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması bekleniyor.

2D QR Codes Technology
Smartphone kullanıcılarının basit bir aplikasyon indirmesi ile ulaşabileceği bu sistemle telefona kaydedilen kod çözülüp okunabiliyor. Açıkhava, gazete, dergi, ürün ambalajı, TV gibi akla gelebilecek her yere yerleştirilebilen bu kodlar hem merak uyandırıyor, hem de kullananlara süpriz fırsatlar ve ödüller sunuyor.
Bu süprizler indirim, etkinlik davetiyesi olabileceği gibi, görselde yer kaplamaması için yazılmamış ya da başka hiçbir yerde sunulmayan detaylı bilgiyi de içerebiliyor.

Mobile Rich Media
Kullanıcının reklam alanı ile birebir ilişki kurabilmesine imkân tanıyan interaktif çalışmalar olarak tanımlanabilecek rich media uygulamaları mobilde de yaygınlaşıyor. Google’ın Admob’u devralması ve Apple’ın Quattro Wireless’ı alıp iAd’ı çıkarması ile bu konunun çekişmeli bir biçimde gelişeceğinin sinyallerini vermişti. Firmaların bu yıl da yoğun bir şekilde rich media üzerine yoğunlaşıp, geliştirmesi bekleniyor.

 

Hazırlayan: Ceren İnal

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top