Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / 2012 Yılında Beklenen 7 Sosyal Medya Trendi

2012 Yılında Beklenen 7 Sosyal Medya Trendi

2012 yılında sosyal medya ile ilgili beklenen yenilikler ve trendler, gerek kullanıcıların yaşamına gerekse iş dünyasına getirecekleri hakkında öngörüde bulunuyor.

Sosyal Ağlarla TV’nin Buluşması

Birçok şirket şu anda TV ile interneti bir araya getirmenin yollarını arıyor. Bu gerçekleştiğinde tüm tüketicilerin medyayı kullanma biçimi de değişmiş olacak. Günümüzde medya kullanıcıları en az 2 ekrana (TV, laptop, tablet, telefon, vb…) sahipler. Bu cihazların kullanımının 2012’de daha da artarak, kullanımlarının karmaşıklaşacağı tahmin ediliyor. İçerik geliştirenlerin yarattığı yeni ürünler sayesinde, kullanıcılar istedikleri zaman istediklerini izleme şansına sahip olurken, deneyimlerini paylaşabilecek ve sosyal ağlara daha fazla bağlanabilecekler.

 

Sosyal Medya Vazgeçilmez Oluyor

Son birkaç yıldır şirketler sosyal medyada nasıl yer almaları gerektiğini bulmaya çalışıyorlar, ancak asıl başlangıç bu yıl gerçekleşecek gibi gözüküyor. 2012 yılının, markaların sosyal medyayı anlamasında önemli bir kilometre taşı olması bekleniyor. Piyasaya yeni ürün sürecek olan markaların, sosyal medya ve kanallarını görmezden gelmesi mümkün olmayacak. Şirketler, kendi sosyal medya gruplarını oluşturacak ve bu departmanların ayrı bir disiplin olduğunu kabul edecekler. Bu tahminler sadece pazarlama ya da müşteri hizmetleri gibi geleneksel alanlar için değil, satış ve işe alım alanlarında da geçerli olacak.

E-Ticaret Harekete Geçiyor

E-Ticaret oldukça yaygın olarak kullanılıyor gibi görünse de, gerçek çıkışını 2012’de yapacak. Birçok kişi alışverişini online olarak gerçekleştiriyor olsa da, e-ticaretin gelişmesi için hala yapılacak şeyler var. Markalar Facebook’ta mağazalarını oluşturdular ve birçoğu Facebook’ta  satış yapan ilk marka olma yolunda ilerliyor. Bu markalar genel olarak satışlara değil, markanın daha iyi tanıtılmasına odaklandılar. Online toplulukların büyüklüklerine bakıldığında, 2012 ile birlikte odağın satış üzerinde olması ve yeni uygulamalar gelmesi bekleniyor.

Markalı İçerik

Markalı içerik kavramı yeni birşey olmasa da, 2012’yle birlikte birçok marka anlamlı içerikler yaratarak müşterileriyle aralarında bağ kurmaya çalışacaklar. Marka içeriği yaratma konusunda ilk akla gelen Red Bull olsa da, bu daha küçük ve lokal markaların gözünü korkutmamalı. Marka içeriği video, ses, grafik, blog ve oyunlarla yaratılabiliyor. Bunlar sayesinde markalar tüketicilerine promosyon ve diğer markalarla yarıştan daha anlamlı içerik sunabiliyorlar.

İşte Red Bull’un markalı içeriğine bir örnek: Mardin’de Parkur Yapmak

Sosyal Arama Gelişecek

Sosyal medyanın hızlı gelişim süreci içinde geri kalan tek alan sosyal search oldu. Sosyal medyada paylaşılan bilginin boyutu göz önüne alındığında, 2012’de en azından Twitter, Facebook ve Google’ın search’e önem vermeleri bekleniyor. Kullanıcıların gerçek zamanlı bilgiye erişimlerini geliştirmeleri gerekiyor. Milyonlarca kullanıcı ve piyasa üzerindeki hakimiyetine rağmen Facebook search alanında henüz bir değişiklik yapmadı. Sosyal medyadaki search eksikliğinin 2012 yılında kapatılması bekleniyor.

Yazılı Medyadan Tabletlere Geçiş

2011 tablet dünyası için bir dönüm noktası oldu. Apple tablet sektörüne ilk giren markalardan biri, ancak fiyatı 500$’ı bulan ürünleriyle lüks kategorisinde yer alıyor. Amazon tarafından piyasaya sürülen Fire ya da piyasadaki daha uygun fiyatlı ürünler sayesinde tablet piyasasının ana akımda yer alacağı tahmin ediliyor. Sonuç olarak bu gelişmelerin yazılı medyaya ağır bir darbe indireceği tahmin ediliyor. Şimdiden birçok yayın değişime ayak uydurmaya çalışıyor, ama bunu yapamayanlar kısa bir zamanda modası geçmiş olarak kabul edilebilirler.

Facebook Büyümeye Devam Edecek

Son yılları Facebook’un en iyi yılları olarak adlandıranlar, yeni yıl ile birlikte Facebook’un neler yapabileceğini görünce şaşıracaklardır. Facebook, 1 milyar kullanıcıya ulaşarak dünyanın en büyük sosyal ağı haline gelecek. Smartphone’ların artmasıyla Facebook’un önemi ve kullanımı da artacak. Sadece giriş yapılan bir sosyal ağ değil, kullanıcılarının hayatlarının bir parçası haline gelecek.

Kaynak: simplyzesty

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top