Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / 2013′ten 2014′e Dijital Alışkanlıklarımız Nasıl Değişti? (Bölüm 4)

2013′ten 2014′e Dijital Alışkanlıklarımız Nasıl Değişti? (Bölüm 4)

2014 yılını henüz geride bıraktığımız bugünlerde, geçen yıla baktığımızda çok hızlı bir dijital değişim ve gelişim süreci yaşadığımızı görebiliyoruz. Vivaki Business Intelligence olarak *GWI verileri ile özel olarak hazırladığımız bu raporda 2013’ten bu yana Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının internet motivasyonlarının, cihaz kullanım alışkanlıklarının, ziyaret ettikleri web sitelerinin nasıl değiştiğini, online segmentasyona göre kullanıcıların yer aldıkları grupları, marka keşif kaynaklarında öne çıkan noktaları ve online satın alma alışkanlıklarındaki değişimi bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz haftalarda ilk 3 bölümü yayınlanan raporun 4. ve son bölümünde, aktif internet kullanıcılarının marka keşif kaynakları ve para ödemeyi düşündükleri içerikler ele alınıyor.

Marka ve Ürün Keşfinde Ünlülerin Etkisi Artıyor

2014 yılında marka, ürün ve hizmet keşfinde en önemli etmen, ürünün birinci ağızdan tavsiye edilmesi olarak ortaya çıkıyor. Buna göre ürünleri denemiş ve güvenilen kaynaklar olarak en çok arkadaş tavsiyeleri (%53) dikkate alınıyor. Arkadaş tavsiyelerinin ardından tüketicinin en önemli keşif noktaları olarak sıralanan gazete ve dergilerin websiteleri (%43) ile marka websiteleri (%42), markaların tüketiciye ulaşmak ve farkındalık yaratmak için kullanabileceği önemli kaynaklar olarak ortaya çıkıyor. Kişiler, ürünleri tecrübe etmiş tüketicilerin forumlarda ve mesaj panolarında paylaştığı düşünceler ve görüşlere de (%40) önem veriyor.

Geçtiğimiz seneye göre en çok değişim gösteren kaynak ise ünlü onayı ve desteği ile sunulan hizmet, marka ve ürünler olarak ortaya çıkıyor. Buna göre keşif kaynakları arasında yer alan tanınmış kişiler, 2013 yılına göre %10 artış göstermiş durumda. Gerçek hayatta dikkate aldığımız, hatta ilk sıraya yerleşen arkadaş tavsiyeleri, konu dijital arkadaşlar olunca da öne çıkıyor. Online dünyadaki arkadaşların tavsiyelerini almak da geçen seneye göre %8 oranında artış gösteren diğer bir etmen olarak görülüyor. Bunların yanında marka keşfinde fırsat ve kupon sitelerine olan rağbet azalıyor. Geçtiğimiz seneye göre bu tür sitelerin bu amaca hizmet etme oranında %12’lik bir düşüş görülüyor. Ayrıca mağaza içinde yapılan ürün tanıtımı ve promosyonları da 2013’e göre 2014 yılında marka keşfinde düşüş gösteren diğer bir kaynak olarak ortaya çıkıyor.

4

Mobil Uygulamalar Söz Konusu Olduğunda Cömert Davranıyoruz

Aktif internet kullanıcılarının 2014 yılı içinde en çok satın aldıkları içerikler arasında mobil uygulamalar %38’lik oranla başta geliyor. Her ne kadar sosyal ağ uygulamalarının kullanım motivasyonları arasında ücretsiz olmaları geliyor olsa da, gerektiğinde çeşitli uygulamalara sahip olmak için cömert davranabiliyoruz. Uygulamaların ardından %30’luk oran ile e-mail ve veri depolama hizmetlerini içeren çeşitli web servisleri geliyor. Bu servisler aynı zamanda 2013 yılına göre satın alımlarında en çok artışı gösteren servislerden biri olarak ortaya çıkıyor. E-kitap ise 2014 yılı içinde en çok para ödenen ilk 3 içerik arasında %23’lük oran ile yer buluyor.

2013 -2014 yılları arasındaki değişim incelendiğinde, 2014 yılında daha fazla kullanıcının içerik satın aldığı sonucu ortaya çıkıyor. Bu satın alımlarda en büyük artışı gösteren, on-demand müzik servisleri (+%20 artış) olarak dikkat çekiyor. Online temeller üzerine yeniden kurulan günümüz dünyasında, 2013 yılına göre en çok artış gösteren diğer paralı içerik ise arkadaşlık siteleri (+%20 artış) oluyor.

Kullanıcıların para verdikleri bu servislerin yanında, satın almayı düşündükleri hizmet ve ürünler de farklılaşıyor. Bu ürünlerin başında kişisel eğlence içerikleri yer alıyor. Aktif internet kullanıcılarının %32’si online olarak e-kitap ve müzik, % 31’i film satın alabileceğini belirtiyor.

2013 yılına göre aktif internet kullanıcılarının para vermeyi düşündükleri içerikler arasındaki farklılaşma en çok spor içeriklerinde kendini gösteriyor. Ayrıca online eğitim programları ve materyallari geçen seneye göre en çok düşüş yaşayan içerik olarak ortaya çıkıyor.

İlgili Haberler:

2013′ten 2014′e Dijital Alışkanlıklarımız Nasıl Değişti? (Bölüm 1)

2013′ten 2014′e Dijital Alışkanlıklarımız Nasıl Değişti? (Bölüm 2)

2013′ten 2014′e Dijital Alışkanlıklarımız Nasıl Değişti? (Bölüm 3)

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top