Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / 2014 Avrupa Dijital Reklam Yatırımları Açıklandı

2014 Avrupa Dijital Reklam Yatırımları Açıklandı

Bu yıl 9.su Berlin’de düzenlenen Interact Konferansı’nda IAB Avrupa’nın açıkladığı AdEx Benchmark araştırması sonuçlarına göre Avrupa dijital reklam yatırımları 2014’te %11,6 büyüyerek 30,7 milyar €’a ulaştı.

Araştırma, online reklam yatırımlarının Avrupa’da üst üste beşinci yılda çift haneli büyümeyi sürdürdüğünü ortaya koydu. Çalışma kapsamındaki yirmi ülkede de benzer şekilde çift haneli büyüme görüldü. Mobil ve video reklam yatırımları yükselişe devam ederek display ve arama motoru reklam yatırımlarının önemli bir bölümünü oluşturdu.

Araştırma sonuçlarına göre Avrupa dijital reklam yatırımları büyüme ortalamasının 9,2 puan üzerinde olan Türkiye, 2014 yılında Slovenya, İrlanda ve Beyaz Rusya’nın ardından %20,8’le en hızlı büyüyen 4. ülke oldu. Türkiye, büyümenin lokomotifi olarak görülebilecek Display artışı sıralamasında %29,4’le İrlanda ve Slovenya’nın ardından en hızlı büyüyen 3. ülke konumuna ulaştı.

IAB Avrupa AdEx Benchmark Araştırması, online reklam pazarını 3 ana gruba ayırıyor: Display, Arama Motoru ve İlan Sayfaları. Display reklam yatırımları geçtiğimiz yıl 2013’e göre %15,2 büyüyerek diğer kategorilerden daha iyi bir performans gösterdi ve 2014’ü 10,9 milyar € ile tamamladı.

Arama motoru reklam yatırımları %10,8 büyümeyle 14,7 milyar €’a ulaştı. Bu rakamla hala en büyük online reklam formatı olmaya devam etse de, büyüme hızında son 3 senede bir yavaşlama kaydedildi.

2014’te Orta ve Doğu Avrupa bölgesi, daha fazla kullanıcının online ve erişilebilir olmasını sağlayan geniş bant penetrasyonundaki artışın etkisiyle önemli bir büyüme gösterdi. Ancak yine de Avrupa dijital reklam sektörü daha çok gelişmiş pazarlardan beslendi. Bu durum reklam formatlarına ve hedefleme teknolojilerine yapılan yatırımların, çoklu ekran ortamlarında veri stratejileri geliştirmenin meyvesini verdiğini gösterdi.

2014 yılı ilan sayfaları reklam yatırımları açısından iyi geçti. Bu reklam formatı ekonomik gelişmelerin de etkisiyle %5,8 büyüyerek toplamda 4,9 milyar €’luk büyüklüğe ulaştı. Son bir yılda %72,5 oranında büyüme gösteren mobil ise, toplam display reklam yatırımlarının %17,7’sini oluşturdu. Online video reklamcılığı da %35,8’lik bir büyüme göstererek display reklam yatırımlarının %15,1’ini oluşturdu.

Türkiye’de ilan sayfaları yatırımları Avrupa ortalamasının 0,7 puan üzerinde artarak %6,5’lik bir büyüme kaydetti.  Video yatırımlarında ise %48,1’le Avrupa ortalamasının üzerinde büyümesini sürdürdü. Videonun toplam display içindeki payı, Türkiye’nin önünde potansiyel bulunduğunu ortaya koydu.

IAB Avrupa AdEx Benchmark Araştırması’nda en fazla büyüyen 3 ülke Slovenya (%43,1), İrlanda (%33,3) ve Belarus (%32,8) oldu.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top