Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Alışveriş Sonrası Yorumlarımızı Nerede ve Nasıl Paylaşıyoruz?

Alışveriş Sonrası Yorumlarımızı Nerede ve Nasıl Paylaşıyoruz?

Vivaki Business Intelligence olarak Global Web Index Araştırması* verileri ile hazırladığımız bu çalışmada; günümüz iletişim dünyasının en önemli adımlarından biri olan tüketici ile temas noktaları ele alınıyor. Türkiye’deki internet kullanıcıları ile dünya ortalamasını karşılaştırmanın yanı sıra global ölçekteki trendlere de yer verilen raporda; tüketicilerin ürün keşfinden başlayarak marka elçisi olmaya kadar giden yolda marka ile online etkileşimleri inceleniyor. Raporun bu bölümünde tüketicilerin alışveriş sonrasında yorumlarını paylaştığı platformlar, internet üzerinden en çok konuşulan ürünler ve marka elçisi olma motivasyonları yer alıyor.

Raporun tamamına Campaign Türkiye Dergisi Aralık sayısından ulaşabilirsiniz.

Alışveriş Sonrası Yorumlarımızı Nerede ve Nasıl Paylaşıyoruz?

Türk tüketicilerin satın alma sonrası marka ve ürün hakkındaki yorumlarını online olarak nerede ve ne şekilde paylaştıklarını inceledik. Türkiye’deki aktif internet kullanıcıları, olumlu ya da olumsuz ürün eleştirisi yapmaktan hiç çekinmiyor ve online platformları bu konuda oldukça aktif olarak kullanıyor. Geri bildirimde kullanılan online platformların başında e-mail (%37) ile sosyal ağlar (%30) geliyor. Dünya geneli ise bu konuda daha etkili sonuçlar elde edebilmek adına, marka ile birebir temas amaçlı mağazaların online sitelerine görüş bırakmayı tercih ediyor (%32). E-mail kullanım oranının ise Türkiye’ye göre bir hayli düşük olduğu gözleniyor. Marka ve ürünler ile ilgili daha çok kendi aramızda paylaşımda bulunmayı tercih etsek de, sosyal ağlardaki gruplar (%21) ve forumlar gibi sosyal platformlarda da düşüncelerimizi paylaşmaktan çekinmiyoruz.

yorum paylaşım platformları

İnternet Üzerinde En Çok Konuştuğumuz Ürün: Cep Telefonları

Türkiye’de online platformda konuşulan ürün ve marka kategorileri oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Tüketicilerin hayatlarını mobile ve online iletişim dünyasına entegre ettiği yadsınamaz bir gerçek iken, online olarak hakkında en çok görüş bildirilen kategorilerin başında cep telefonlarının (%25), bilgisayarların (%21) ve online servis uygulamalarının (%21) gelmesi şaşırtıcı bir sonuç değil. Bu ürünlerin ardından film (%20), müzik (%20), moda-giyim (%19) ve otomobil (%18) geliyor. Ayrıca politika (%18), kitap (%17) ve gezi/tatil (%17) de görüş bildirmede açık olduğumuz konular arasında yer alıyor. Dünya genelinde de mobilin ve online’ın hakimiyeti kendini gösteriyor; dünyada en çok fikir paylaşılan ürünlerin başında cep telefonları (%29) ve bilgisayarlar (%27) geliyor. Dünya genelinde, 2009-2013 yılları arasında internet üzerinden konuşulan ürünlerin büyüme oranı incelendiğinde ortaya çıkan sonuç teknolojinin hayatımıza hızla entegre olduğu gerçeğini bir kez daha kanıtlar nitelikte.

konuşulan ürünler

 Marka Elçisi Olma Motivasyonları

Online platformlar ile temas yüzeyimizin her geçen gün daha da genişlediği Türkiye’de , tüketicilerin çoğu online marka elçisi olmaya aday. Özellikle markaların finansal ödülleri (%69), kişilerin markaya olan tutkusu (%53) ve ürünlerin ilgi alanları içinde yer alması (%40) kişileri marka ile daha çok etkileşime geçme yönünde motive ediyor. Markaların bilinirliğini ve kullanılırlığını arttıran bu motivasyonlar ile gelen aidiyet ve özel hissetme duyguları, tüketiciyi favori markalarının online’da tanıtımını yapmaları yönünde teşvik ediyor.

MARKA ELÇİLİĞİ

* Global Web Index Araştırması: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 250.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren 16-64 yaş arası 3.250 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkisileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top