Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Çevre Kirliliği Türk Tüketicisini Korkutuyor

Çevre Kirliliği Türk Tüketicisini Korkutuyor

Ipsos KMG’nin iki yılda bir gerçekleştirdiği Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması, fiziksel özellikler, hane yapısı, kişilik, din, kadın, çevre, siyaset, günlük yaşam, reklam, medya, teknoloji gibi birçok farklı yönden Türkiye insanının özelliklerini, tutum ve davranışlarını mercek altına alıyor.

Bu yazıda “Türkiye’yi Anlama Kılavuzu”ndan Türk tüketicisinin doğaya ve çevreye karşı duyarlılıklarını ve sosyal sorumluluk hakkındaki tutumlarını bulabilirsiniz.

Su, hava ve gıda kirliliği Türkiye insanını korkutuyor. Kadınlar bu konuda erkeklere göre daha duyarlı. Kadınların %72’si, erkeklerin ise %68’i su, hava ve çevre kirliliğinin kendilerini korkuttuğunu ifade ediyor.

Cam, kağıt ve organik atıkları ayrı toplama ve ayrı çöplere atma bilinci güçlü. Özellikle kadınlar bu konuda daha duyarlı. AB SES grubu da atıkları geri dönüşüme kazandırmaya diğer gruplardan daha fazla önem veriyor (%66).

Kadınlar kullandıkları ürünlerin doğaya zarar vermemesine erkeklerden daha fazla dikkat ediyorlar. Türkiye’de insanlar su ve elektrik tüketimini de daha dikkatli yapıyor. Özellikle kadınlar bu konuda daha duyarlı.


Toplum, GDO’lu ürünler (genetiği değiştirilmiş organizmalar) tüketmekten kaçınıyor. Sosyal statü düştükçe GDO tüketimine karşı bilinç de azalıyor. Öte yandan organik ürünleri sık kullandığını söyleyenlerin oranı %39 olarak tespit ediliyor.

Ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer santraller kurulmasına erkekler daha sıcak bakıyor. Hidroelektrik santraller kurulmasına ise toplumun %23’ü olumlu bakarken, bu oran erkekler ve kadınlar arasında çok farklılaşmıyor.

Türkiye’de insanlar şirketlerin topluma karşı daha sorumlu davranmasını istiyor. Bu fikirde olanlar, erkekler arasında daha yaygın (%71). Şirketlerin spora ve sanata destek olması gerektiğini düşünenlerin oranı da %55 olarak tespit ediliyor.

Türk halkı yardım kuruluşlarının topluma büyük katkıda bulunduğunu düşünüyor.

Bütün bunlarla birlikte, erkeklerin sadece %37’si, kadınların da %42’si sivil toplum örgütlerinde görev almaya istekli olduğunu beyan ediyor.

Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması, Türkiye nüfusunu temsil gücüne sahip olan Ipsos KMG Tüketici Panelleri’ne üye bireylerle yapılıyor. Bu araştırmaların beşincisi Aralık 2011’de tamamlandı. Saha çalışması 10 Ekim – 28 Kasım 2011 arasında yapıldı. Araştırma kapsamında Türkiye’de 14 yaş üstü 15.953 kişi ile görüşüldü.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top