Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Çoklu Ekran Kullanımı ile 5 Saatte 6,5 Saatlik İçerik Tüketiyoruz

Çoklu Ekran Kullanımı ile 5 Saatte 6,5 Saatlik İçerik Tüketiyoruz

Millward Brown’un 30 ülkede, 16-45 yaş arası 12.000 üzerinde çoklu ekran kullanıcısı ile gerçekleştirdiği 2014 Adreaction Araştırmasında Türkiye için de dikkat çekici veriler yer alıyor.

Araştırmada, Türkiye’de akıllı telefon, tablet, laptop ve TV sahibi/kullanıcısı kişilerin 5 saat içinde 6,5 saatlik içerik tükettiği bilgisi göze çarpıyor. Bu içerik tüketiminin dağılımı ise; günde ortalama 111 dakika TV’de, 132 dakika akılllı telefonlarda, 109 dakika laptoplarda ve 39 dakika tabletlerde olacak şekilde gerçekleşiyor. Türkiye’de en büyük tekil ekran kullanım oranının akıllı telefonlarda (%34) olduğu görülürken, mobil cihazlara (akıllı telefon ve tablet) ayrılan toplam sürenin oranı ise %44 olarak dikkat çekiyor.

süreler1

Türkiye çoklu ekran kullanıcıları, ekran başında günde harcadığı zamanın %36’sını (104 dakika) simultane-eş zamanlı olarak TV ve dijital ekran üzerinde geçiriyor.

Araştırmada çoklu ekran kullanımı ikiye ayrılıyor. Eş zamanlı ekran kullanımının %19’u “meshing” (TV izlerken aynı anda dijital araçlardan ilgili içeriği takip etmek) için ayrılırken, %17’si “stacking” (birbirinden bağımsız içerik tüketimi) için harcanıyor.

Aynı anda başka içeriği tüketmenin (Stacking) başlıca sebebi %41’lik bir oran ile reklam aralarında zaman doldurmak. İkinci en önemli sebep ise %38’lik bir oran ile TV’de izlediklerinin yeterince ilgilerini çekmemesi. Bir yandan TV seyredip, bir yandan başka içerikler üzerine sosyal medyada arkadaşlarla konuşmak %35 ile bu sebepleri takip ediyor.

stacking

Türkiye tüketicisi, çoğunlukla televizyonda gördükleri hakkında daha fazla bilgi edinmek (%22) amacıyla ya da TV’deki içeriği sosyal medyada tartışmak (%16) için, TV izlerken aynı anda diğer dijital ekranlardan ilgili içeriği takip ediyor (Meshing).

meshing

Diğer bir taraftan, arta kalan %64’lük (184 dakika) ekran kullanım zamanı ekranlar arasında geçiş yapılarak sağlanıyor. Tüketiciler arasında en yaygın olan tek ekran kullanımı “shifting” şekli, başka hiçbir ekrana bakmadan, tek başına TV izlemek ve sonra akıllı telefona geçmek. Bunun gibi başka kombinasyonlar da mümkün.

Araştırma aynı zamanda, günde ortalama 132 dakikalık bir tüketimle, akıllı telefonların, Türkiye’de en çok kullanılan dijital ekran olduğunu da ortaya koyuyor.

Akıllı Telefonlar Gün Boyu Elimizde

Tüketiciler TV kullanımında daha çok akşamları tercih ederken, akıllı telefonları gün boyunca kullanıyorlar. Dizüstü bilgisayar kullanımı saat 15:00’dan gece yarısına kadar olan zaman diliminde dünya ortalamasına göre daha çok iken; TV izleme oranı dünya ortalamasına yakınlık gösteriyor. TV’nin dijital ekran kullanımı tetikleyen bir araç olarak, tabletle birlikte simultane kullanımı ise dünya ortalamasının altında kalıyor.

çoklu ekran

Tablet Kullanımında Kadınlar Önde Geliyor

Türkiye’de, 16-24 yaş arası tüketiciler, dizüstü bilgisayar ve TV’ye kıyasla, akıllı telefon ve tablet ekranı başında daha çok zaman geçiriyorlar. Ayrıca, kadın kullanıcılar tablet kullanımında erkeklerden daha öndeler. Aynı konu için başka ekranları da eş zamanlı olarak kullanma davranışı genelde kadın ve erkek kullanıcılar arasında çok az farklılık gösterirken, 25-34 yaş grubu arası kullanıcılar TV ve tablet arası eş zamanlı çoklu ekran kullanımında aynı içerik için daha çok zaman harcıyor.

Türkiye’de Reklam Algısı

Türkiye tüketicisinin, dizüstü bilgisayar ve akıllı telefon üzerinden izlediği reklamları alma, algılama etkinliği dünya ortalamasındayken, TV reklamları için bu etkinlik ortalamanın üzerinde seyrediyor. TV, akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarda izlenen reklam formatlarına erkek tüketiciler daha olumlu yaklaşıyor. Türkiye AdReaction araştırma sonuçları gösteriyor ki; tüketicileri diğer dijital ekranlarla da etkileşim sağlayan TV reklamları, algılanma potansiyeli en yüksek reklamlar.

Millward Brown tarafından hazırlanan araştırmanın dünya bazlı verilerini içeren infografiği aşağıda bulabilirsiniz.

mb_adreaction_infographic

 Kaynak: Millward Brown, AdReaction 2014

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top