Üst
Connected One / Dijital  / Facebook’tan Gelişmiş Arama: Graph Search

Facebook’tan Gelişmiş Arama: Graph Search

Facebook geçtiğimiz hafta yeni özelliği Graph Search’ü duyurdu. Gelişmiş arama çubuğu olarak tanımlayabileceğimiz bu yenilik ile eskiden sadece isim üzerinden arama yapabiliyorken artık aşağıdaki gibi sorgular yapabileceğiz:

  • Bir ilgi alanına sahip kullanıcılar
  • Belli bir tarih aralığındaki fotoğraflar
  • Bir lokasyonda daha önce bulunmuş arkadaşlarımız
  • Arkadaşlarının etkileşimde olduğu müzikler, sayfalar, mekanlar
  • Ve bunlar gibi onlarca kombinasyon

Mevcut sistemde ana sayfada akan bilgiler dışında ancak bir arkadaşımızın profilini inceleyerek bilgi edinebiliyorken artık daha geniş ve özelleştirilmiş bilgilere ulaşabileceğiz. Bu noktada ilk akla gelen soru “hiç tanımadığım biri benim bilgilerime arayarak ulaşacak mı?” oluyor. Bu sorunun cevabı da aynı tarzda onlarca soruda olduğu gibi tabii ki hayır. Siz herhangi bir içeriğinizi herkese görünür yapmadığınız sürece arama sonuçlarında görünmeniz mümkün değil, yada sadece arkadaşlarınıza görünür yaptıysanız, sadece arkadaşlarınızın aramalarında çıkacaktır.

Pazarlama açısından baktığımızda ise şu anda herhangi bir etkisi yok gibi gözükse de uzun vadede önemli bir noktaya geleceğini söyleyebiliriz. Burada üç önemli potansiyel var:

  1. Mobilin yükselişi: Reklamların sağ taraftaki dar bölümden kurtulup, orta alana gelmesi, mobil sayfa yönetimi için üretilen uygulamalar, mobil facebook messenger ve son olarak graph search aslında ileride mobil trafiklerin webi geride bırakacağını göz önünde bulundurarak üretilen yenilikler. Özellikle graph search içerisindeki lokasyon bazlı sorgular ve mekan araştırmaları mobil için önemli bir katkı sağlayacaktır.
  2. Fanları Anlama: Graph search alt yapısı kullanıcılar için optimum seviyeye geldikten sonra kolayca sayfalara entegre edilebileceğini düşünüyorum. Fanlar içerisinden belli bir ilgi alanına sahip olanlar yada daha önce belli bir mekanda bulunmuş olanlar iletişim stratejileri için önemli bir bilgi kaynağı haline gelebilir.
  3. Daha fazla reklam: Markaların Google içerisinde ilgili arama sonuçlarında yer almak için gösterdiği çabayı düşünürsek aynı rekabetin bu tarz bir reklam modeli üretilmesi halinde Facebook içerisinde de ortaya çıkması çok zaman almayacaktır. 

Şu anda bu tarz entegrasyonların önündeki en büyük engel ise sistemin sadece İngilizce hizmet verecek olması. Bir süre beta versiyonunda test edilip stabil versiyona ulaştıktan sonra diğer dillere de uyarlanacağı şüphesiz ancak bunun ne kadar zaman alacağını kestirmek zor.

Detaylı inceleme yapmak isteyenler ilgili Facebook sayfasını inceleyebilir veya bilgi dökümanına göz atabilirler.

Hazırlayan: Berkant Kuru

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top