Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Global Olmanın Yolu Networklerden Mi Geçiyor? (Konuk Yazar)

Global Olmanın Yolu Networklerden Mi Geçiyor? (Konuk Yazar)

“Global olmanın yolu  networkden mi geçiyor?” sorusunun irdelendiği Marketing Türkiye dergisi Aralık sayısında, Starcom Genel Müdür Yardımcısı Okan Özcan’ın görüşlerine de yer veriliyor. Okan Özcan’ın uluslararası ajanslarla çalışmanın avantajlarını sıraladığı, bu yolda tavsiyelerini paylaştığı söyleşinin tamamını aşağıda bulabilirsiniz.

Globalleşen markaları yeni denizlere açılan gemiler olarak düşünebiliriz

Network ajanslarının, global marka olma yolculuğunda, markaya bazı avantajlar sağladığını düşünüyorum. Globalleşen markaları yeni denizlere açılan bir gemi olarak düşünebiliriz. Vizyonlarını genişleten ve daha ileriye adım atan bu markaların, farklı pazarların know-how’ını ve insanını/toplumunu, kültürünü bilen yol arkadaşlarına ihtiyaçları var. Bu anlamda networkler; her geçen saniyenin değerli olduğu, bilgi akışının ve değişim hızının akılları zorladığı bu dünyada, global markalara altın değerinde rekabetçi avantajlar sağlıyorlar.

Amerika’yı yeniden keşfetmeyin!

Uluslararası ajanslarla çalışmanın dezavantajları olduğunu düşünmüyorum; bilakis avantajları ve yaratılan değere ölçülebilir katkıları olduğunu düşünüyorum. Bu avantajları 5 maddede özetleyebilirim:

1-) Amerika’yı yeniden keşfetme, küresel AR-GE yatırımı: Global Networklerle çalışan markaların küresel düzeyde AR-GE’ye yapılan yatırım ve bunun sonucunda ortaya çıkan yaklaşım, araştırma, sistem gibi konulardan direkt olarak faydalanmalarını sağlıyoruz. Örneğin; SMG networkünde İngiltere’de, Çin’de ya da Amerika’da geliştirilen bazı araştırmalar var. Burada tek yapmamız gereken, Amerika’yı yeniden keşfetmeyip, bunları uygulamak. 50 milyar dolara yakın bir medya yatırımını yöneten ve açık kaynak çalışan bir ajans grubunda bu deneyimden, geliştirilen teknoloji ve ürünlerden faydalanmak çok konforlu bir durum. Bu konu ile ilgili özellikle 3 alanda, son yıllarda yaptığımız yatırımın meyvesini topladığımızı söyleyebilirim.

            a-) Markalı içerik:

Markali içerik, markalı eğlence konusunda gelişmiş pazarlardaki know-how ve prodüksiyon ile ilgili öğretiler çok değerli. Markalaşmış içerik birimimiz LiquidThread (LT) ile bu değerden faydalanarak ödül alan marka hikayeleri yaratıyoruz.

           b-) Data&Analytics:

Aynen markalı içerik alanında olduğu gibi, verinin anlamlandırılması ve yatırımın geri dönüşünün optimize edilmesi konularında da global network olmanın faydalarını yaşıyoruz. Yurtdışında verilen eğitimler, know-how desteği ve yurtdışında geliştirilen gelişmiş tool’ların lokal pazarlara entegrasyonu bu desteğin en somut örnekleri. Yakın zamanda hayata geçirdigimiz POEM araştırması sayesinde temas noktalarındaki etkiyi tetikleyen ve arttıran mecraları da anlama şansımız oldu.

          c-) Audience On Demand:

Dünyadaki en önemli teknoloji ve veri platformlarını bir araya getirerek, markaların dijital kanallarda reklamlarını belirli bir hedef kitleye, doğru zamanda ve gerçek zamanlı olarak iletmelerine olanak sağlayan Audience on Demand® (AOD) platformunu yaklaşık 1 yıldır kullanıyoruz. Otomasyona geçtiğimiz bu şeffaf satın alma platformu sayesinde, geniş bir envanter etrafında doğru kişiye çok daha düşük maliyetlerle ulaşabiliyoruz.

2-) Bırak bilgi sana aksın.. Küresel kategori ve marka deneyimleri: Yurt dışında hayata geçirilmiş ve başarılı olmuş yenilikçi medya çözümlerine, yeni iletişim yaklaşımlarına hızlıca yerel motifleri ekleyerek hayata geçirebiliyoruz.

3-) Gerektiğinde herkesin aklından faydalan…7/24 Küresel Danışmanlık: Networklerde çalışan insanların deneyimlerini ve bilgilerini farklı pazarlardaki meslektaşlarıyla rahatlıkla paylaştıklarını biliyorum. SMG networkünde 7.000’den fazla çalışana, uzmanlık alanındaki herhangi bir konu ile ilgili anında ulaşabiliyorsunuz.

4-) Yeteneklerin gelişmesi ve küresel eğitim programları: Küresel düzeyde verilen liderlik ve kişisel gelişim eğitimleri sayesinde marka ekiplerinin çalıştıkları markalara endirekt/direkt değer katmalarını sağlıyoruz.

5-) Değer yaratan büyük küresel ortaklıklar: Dünyanın en büyük teknoloji (medya) şirketleriyle yapılan ortaklıklar ve bunun markalara yarattığı değerleri lokal pazarlarda hızlıca hayata geçirebiliyoruz (Google, Facebook, Twitter ve Teknoloji Platformları gibi…)

Özellikle yurt dışında markalaşmaya çalışan Türk şirketlerinin en büyük destekçisi: Network Ajansları

Özellikle yurt dışında markalaşmaya çalışan Türk şirketlerinin en büyük destekçisinin network ajansları olduğunu söyleyebilirim. Çünkü networklerin, çalıştıkları ülkeler ile ilgili hem medya, hem tüketici hem de pazarlama iletişimi sektörü özelinde detaylı ve yıllara dayanan bilgi birikimi ve deneyimi mevcut. Ayrıca, yurtdışında markalaşmaya çalışan Türk markalarının yaşayacakları deneyimleri daha önceden yaşamış markalarla temasa geçip tüm öğretileri hızlıca toplayabilme gücüne sahip. Markanın orijini olduğu pazarda hem de bu markanın girdiği pazar(lar)da daha entegre ve daha lokal çözümleri hızlıca üretilebilme imkanlarına sahip. Yurtdışında markalaşmaya çalışan Türk şirketleri için bu deneyimler önemli bir rekabet avantajı ve verimlilik (zaman tasarrufu) sağlamakta.

Detaylı bilgi için Starcom Genel Müdür Yardımcısı Okan Özcan’a mail (okan.ozcan@starcom.com.tr) atabilir veya telefonla (+90 212 315 9999) ulaşabilirsiniz.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top