Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Her 4 Türk Gencinden 3′ü Akıllı Telefon Bağımlısı

Her 4 Türk Gencinden 3′ü Akıllı Telefon Bağımlısı

Cisco Connected World Technology Report’un Türkiye ve dünya verilerini Türkiye Ülke Müdürü Ümit Cinali basın mensupları ile paylaştı. Rapora göre, Türkiye’deki Y neslinin yüzde 77′si akıllı telefonlarını sürekli kontrol etmedikleri zaman “endişeli, bir yanları eksikmiş gibi” hissediyor.

InsightExpress tarafından yapılan anket, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 18 ülkede, 18- 30 yaş arası 1.800 üniversite öğrencisi ve genç profesyonel arasında gerçekleştirildi.

Yakın zamanda iş dünyasına girecek olan Y Nesli’nin alışkanlıklarının iş yapma şekillerini değiştireceğini söyleyen Cisco Türkiye Ülke Müdürü, verilere bakıldığında Y Nesli’nin hayatında akıllı telefonların vazgeçilmez bir yeri olduğunu gördüklerini, akıllı telefonları hem iş hayatında maillerini kontrol etmek için hem de sosyal ağlarla arkadaşlarıyla iletişim kurmak için kullandığını söyledi.

Cinali çıkan sonuçları, “Bağlı, mobil, bilgili, karşılık veren ve talepkar bir nesil iş hayatına katılacağını bu yeni işgücünü uygun şekilde değerlendirmek ve iş modellerini buna göre değiştirmek gerekiyor. Artık ofise bağlı değil evden hatta istediği her yerden çalışabilecek bir nesil yetişiyor. Şirketler önümüzdeki iki yıl içerisinde çalışanlarını kendi cihazlarını kullanmaya yönlendirecekler çünkü artık BT birimleri hem şirket dışı cihazlarda güvenliği sağlamak gibi sorunlarla karşılaşmıyorlar hem de bu şirketin cihaz maliyetini önemli ölçüde azaltacaktır” sözleriyle değerlendirdi.

Akıllı telefonlara bağlı/bağımlı Y Nesli

Sabah uyandığında akıllı telefonuna bakma oranı Türkiye’de yüzde 97, dünyada yüzde 90 ile akıllı telefonların dişini fırçalamak, kahvaltı yapmak gibi sabah rutinleri arasına girdiğinin göstergesi. Sabah uyandıktan sonra da gün içerisinde, akıllı telefonunu kontrol eğilimi devam ediyor.

Y Nesli’nin dünyada yüzde 60’ı, Türkiye’de yüzde 93’ü içgüdüsel olarak akıllı telefonlarından e posta, kısa mesaj ve ya sosyal medya güncellemelerine bakıyor. Y nesli’nin dünyada yüzde 42, Türkiye’de ise yüzde 77’si akıllı telefonlarını sürekli kontrol etmedikleri zaman “endişeli, bir yanları eksikmiş gibi” hissediyor. Türkiye’deki bu yüzde 77’lik kesimin yüzde 81’i de bu bağımlılık durumundan rahatsız. Akıllı telefonundan güncellemeleri sürekli kontrol edenler arasında kadınların oranı yüzde 85 ile daha fazla.

Mekan olarak bakıldığında ise Y Nesli akıllı telefonları en çok yatakta kullanılıyor. Ümit Cinali, ailesi ve arkadaşlarıyla dışarıda buluşup sohbet etme vakit geçirerek sosyalleşmede dünyada ön sıralarda olan Türkiye’nin, Polonya ve Hindistan’dan sonra akıllı telefonunu yemekte en az kullanan ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.

Sadece mesaj ve e-posta değil Türkiye’de mobil uygulamalar da önemli

Peki Y Nesli akıllı telefonuna ne için bakıyor? Yalnızca mesaj, e-posta ya da sosyal ağ hareketleri değil mobil uygulamalar da Türkiye’de Y Nesli’nin yüzde 70’inin günlük yaşamında önem taşıyor. Bu uygulamaların yüzde 47’sioyun/eğlence, yüzde 44’ü ise genel olarak iş için kullanılıyor. Uygulama kullanan bu kesimin yüzde 20’si 10-25 arasında mobil uygulama kullanılıyor.

Akıllı telefonlar dizüstü bilgisayarlara rakip

“Eğer sadece tek mobil cihaz seçeneğiniz olsaydı bu ne olurdu?” sorusuna Türkiye’de yüzde 46 ile dizüstü bilgisayarlar yer alırken, akıllı telefonlaryüzde 27 ile ikinci sırada yer alıyor. Dünya’da bu oran neredeyse 1/3 oranında eşit seviyede. Cisco Türkiye Ülke Müdürü Ümit Cinali, bu durumun alım gücünden kaynaklandığını düşünüyor:

“Aileler çocukları hep birlikte kullansınlar diye bir bilgisayar alma eğilimindeler. Y Nesli’nin akıllı telefon alım gücü yükseldikçe, akıllı telefon tercih eden oranının dizüstü bilgisayarı yakalayacağını öngörüyoruz.”

Yeni alışkanlık online alışveriş

Türkiye’de Y nesli’nin yüzde 97’si online alışveriş yapıyor ve Y Nesli bir ürünü satın almadan online alışveriş sitelerinde fiyat araştırması yapıyor, ürünle ilgili yorumları okuyor(dörtte üçü). Türkiye’de müşteri yorumlarına dünyadan daha çok bakılıyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Y Nesli online alışveriş yapsa da veri güvenliği konusunda hala endişeli. Türkiye’de yüzde 75’i veri güvenliği konusunda internet sitelerine güvenmiyor.

Kaynak: BTnet

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top