Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’de İçerik Pazarlamasına Tüketici Bakışı

Türkiye’de İçerik Pazarlamasına Tüketici Bakışı

Yurtdışında hak ettiği ilgiyi fazlasıyla gören içerik pazarlaması, Türkiye’de de markaların ilgisini yavaş yavaş çekmeye başladı. BuzzFeed’in başarısı olarak da adlandırabileceğimiz dijital dünyada içerik pazarlamasını Cannes Lions öncesinde Ogilvy, “Facebook haber akışı neden BuzzFeed içeriğiyle dolu?” başlığıyla konu alarak gündeme taşımıştı.

Ogilvy‘nin SurveyMonkey ile birlikte yaptığı araştırma sonuçlarına göre, içeriğin eğlenceli olması, içeriğin yayınladığı medyanın güvenilir olması gibi durumlar dünya genelindeki eğilimi göstermesi açısından dikkatleri çekerken, anketin Türkiye sonuçlarını SurveyMonkey bizimle paylaştı.

Facebook’ta beğeni aldığı halde kullanıcısına ulaşamayan markaların içerik oluşturmasında ve dağıtımında dikkat etmeleri gereken noktaları özetleyen ankette 20 soru sorulmuş durumda. Anketin dikkat çeken noktaları ile devam edelim.

İçerik Paylaşmanın Ana Nedenleri

İçerik paylaşımın ana nedenlerinin başında ‘İnsanlarla iletişim halinde olmaya yardımcı olması’ geliyor. En büyük orana sahip diğer neden ise ‘Şiddetle desteklenen bir dava veya meseleyi insanlara duyurmaya yardımcı olması’ olarak ortaya çıkıyor.

1

En Çok Paylaşılan İçerik Türleri

İçerik paylaşımında en çok aranan iki içerik türü  yüzde 45,97 ile “Bilgilendirici veya Eğitici” ve yüzde 25,3 ile” Komik veya Eğlenceli” olarak belirtiliyor. Güldürürken düşündürmek gibi zor bir denklem ortaya çıkıyor ama virale ulaşabilmenin zorluğu da buradan geliyor.

2

İçerik Paylaşımının Yarattığı Duygu

İçerik paylaşımının sosyal medya kullanıcısında yarattığı duygu ise yüzde 43,28 ile faydalı olarak göze çarpıyor. Bilgilendirici içeriklerin paylaşılma oranı ile sosyal medya kullanıcısının faydalı hissetmesi hemen hemen aynı. Kullanıcıların rahatsız olduğu içeriklerden ilki “Saldıran” ikincisiyse “Reklam Yapan”.

3

İçerik Paylaşımında Yayıncı Güveni

Sosyal medya kullanıcılarının paylaşma olasılığının en yüksek olduğu içerik türlerinin başında “köklü saygın bir medya kuruluşunun yayınladığı içerikler” oluyor. Yüzde 37,65 yani yaklaşık 3 kişiden biri içerikte yayıncıya dikkat ediyor. Buna karşılık içerik ilginç olduğu sürece kaynağının bir önemi yok diyenlerin de ikinci en önemli çoğunluğu oluşturduğunu belirtmekte yarar var.

4

Kaynak: Webrazzi

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top