Üst
Connected One / Featured  / İlk Yedi Ayda Hızlı Tüketim’de Artış Görüldü, Market Markalı Ürünlere Rağbet Arttı

İlk Yedi Ayda Hızlı Tüketim’de Artış Görüldü, Market Markalı Ürünlere Rağbet Arttı

Ocak – Temmuz 2017 döneminde Türkiye’de bulunan yaklaşık 21 milyon hanenin, hızlı tüketim ürünleri (HTÜ) için yaptıkları harcamalar bir önceki döneme göre %14 artış gösterdi, enflasyondan arındırılmış değerlerle bu büyüme %3 oldu. Ortalama bir hanenin yedi aylık hızlı tüketim ürünleri harcama tutarı 2600.- TL’ye ulaştı.

Bu büyümenin yaklaşık %80’ini hanelerin bir seferde harcadığı tutarın artışı, yani fiyat artışları oluşturdu. Geriye kalan artışın sebebi ise büyük oranda nüfus artışı olarak değerlendirildi.

Yıllar bazında incelendiğinde Türkiye’de hanelerin HTÜ harcamalarında geleneksel kanalın, özellikle Bağımsız Süpermarketler ve Bakkalların payı azalırken, daha organize işleyen modern kanalın payı, özellikle İndirim Marketlerinin hızlı ve sürekli büyümesi ile artış gösterdi.

İndirim marketlerinin tüketiciye uygun fiyat stratejisiyle markalı ürünlerin yanında kendi markalarını sunmaları ile birlikte giderek daha çok mağaza sayısı ile mahalle aralarında yer alarak daha ulaşabilir olmaların alışveriş davranışına «daha sık alışverişin gerçekleştiği noktalar» olarak yansıdı.

2017 yılında Türkiye’deki hanelerin neredeyse tamamı en az bir defa Market Markalı ürün satın aldı.

Market Markalı ürünler 2017 ilk 7 ayı itibariyle hanelerin Hızlı Tüketim Ürünleri harcamalarının %17’sini karşılar duruma geldi; 10 yıl önce bu oran %5 civarındaydı.

Market Markalarının büyüdüğü ve baskın olduğu kategoriler birbirinden farklılık göstermektedir.

Hane harcamalarında Market Markalı ürünlerin payının en yüksek olduğu kategori Kişisel Bakım kategorisidir (%18). Market Markalarının hane harcamalarının neredeyse 1/3’ünü oluşturduğu Kağıt Ürünleri kategorisini dışarıda tutarsak, Market Markalarının Kişisel Bakım harcamalarından aldığı pay sadece %5 seviyesindedir.

Gıda&İçecek harcamalarında Market Markalarının hane harcamalarında aldığı pay ise %17’dir; bakliyat, dondurulmuş gıda, unlar gibi Genel Gıda kategorileri, Süt Ürünleri ve Yağlar Gıda&İçecek kategorisinde yüksek Market Markası payı ile farklılaşan kategorilerdir.

Hanelerin Temizlik Ürünleri harcamalarında Market Markalarının payı ise %11’dir.

 

Kaynak: Ipsos

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top