Üst
Connected One / Anasayfa  / LÜKS MÜ TÜKETİM?

LÜKS MÜ TÜKETİM?

 

Marketing dünyasındaki profesyoneller olarak pek çoğumuzun bildiği ve zaman zaman dile getirdiği bir gerçek var ki lüks tüketim özellikle ekonomik daralmalarda artış eğilimi gösterir. Normal şartlarda tüketicilerin refah seviyesi arttıkça lüks tüketime yönelimin de artması beklenirken, ekonomik daralmalardaki lüks tüketim artışının altında yatan sebebin ise tüketicilerin bu gibi dönemlerde farklı alanlarda yaşadığı sıkıntılardan uzaklaşıp duygusal tatmin arayışı olduğu görüşü hâkim.

 

Geride bıraktığımız 2022 yılında finansal piyasaların daralmasına rağmen, global kişisel lüks ürün pazarının bir önceki yıla göre %22’lik büyüme ile birlikte 353 milyar Euro’ya ulaştığı tahmin ediliyor. 2023 yılında artış hızının yavaşlaması beklense de, 2030 yılına kadar lüks ürün pazarındaki büyümenin devam edeceği öngörülüyor.

 

Dünyada lüks tüketim sektörü büyümeye devam ederken Türkiye’de ise Euro karşısında bir önceki sene ile hemen hemen aynı seviyede 2022 yılını kapattığı tahmin ediliyor. Diğer bir deyişle TL bazında bir artıştan bahsetmek mümkün. Kategorinin en büyük segmentleri ise lüks kozmetik ve tekstil olarak karşımıza çıkıyor.

 

Bir diğer nokta ise lüks ürün tüketimindeki online alışveriş payı. Dünya çapında yapılan lüks ürün alışverişinin %21’i online olsa da, Türkiye için bu oran biraz daha düşük, %10’lar civarında. Lüks ürün tüketiminde jenerasyon farkı da oldukça göze çarpan bir faktör. Yapılan sektör araştırmalarına göre 2022 yılındaki büyümenin GenZ ve GenX kaynaklı olduğu ancak önümüzdeki 10 yıl içinde GenZ ve Gen Alpha kuşaklarının lüks tüketim harcamalarının önceki nesillere göre 3 kat daha hızlı artacağı öngörülüyor. Buna göre GenZ tüketicilerin, bir önceki nesle kıyasla 3 ila 5 yıl daha erken lüks ürün kategorisine giriş yapacağı tahmin ediliyor.

 

Türkiye özelinde lüks ürün alışverişi dendiğinde yerleşik durumda ya da turist olan yabancı uyruklu tüketicilerin de yoğunluğu göze çarpan bir faktör. Her ne kadar net rakamlar vermek mümkün olmasa da gerçekliğini bildiğimiz bir faktör.

 

Başladığımız noktaya geri dönecek olursak, zorlu ekonomik koşullar altında bile lüks ürünlere olan ilgi artsa da Türkiye için bu tezin bire bir doğruluğundan bahsedemeyeceğimizi düşünüyorum ya da en azından Türk insanı için diyeyim. Yabancı uyruklu tüketicilerin, sektörün TL bazında büyümesine katkısı olsa da lüks ürünlerin orta ve üst-orta gelir düzeyine sahip kişiler için ulaşılabilir olmaktan uzaklaşması, GenZ ve arkasından gelen jenerasyonunun önceki kuşaklara göre biraz daha geç yakalayabildiği refah düzeyi gibi faktörler Türkiye’deki lüks ürün pazarının dünya ortalamalarına yetişmek için biraz daha yolu olduğunu düşündürüyor.

 

Kaynaklar:

 

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top