Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Mobil Trendi Tüketici Belirliyor

Mobil Trendi Tüketici Belirliyor

Mobil sektörün nabzını tutan Madreport 2015’in Q3 sayısında Starcom Mediavest Group adına Burak Kargın mobilin online reklam pazarındaki etkilerini ve geleceğini ele alıyor.

“Türkiye’nin dijital geçmişine baktığımızda her sene bir trendin hızla parlayarak ön plana çıktığını görmekteyiz. Dinamiklerin hızla değiştiği dijital dünyada her yıl öne çıkan farklı bir birikim ya da teknolojiyi öğreniyoruz. Bir yıl e-ticaret yılı olurken bir sonraki yıl big data yılı oluyor. Online dünyayı düşündüğümüzde, mobil için de her sene mobilin parlayacağı ve o yılın mobilin yılı olacağı bekleniyor ve söyleniyordu, fakat mobil “trend” olmak yerine her yıl pazar payını artırarak istikrarlı bir büyümeyi tercih etti. Sizce mobilin bu tercihi online reklam pazarını nasıl etkiliyor ve gelecekte mobil kendini nasıl konumlandıracak?”

mobilefeaturedTürkiye’nin dijital geçmişini değerlendirirken mobilin reklam endüstrisindeki pazar payı yerine akıllı telefonun penetrasyonuna ve tüketicinin hayatındaki konumuna bakmak gerektiğini düşünüyorum. Bu açıdan bakıldığında mobil dünyanın mobil tüketiciler için uzun zamandır bir trend haline geldiğini söyleyebiliriz.

Global Web Index’in Türkiye’deki mobil alışkanlıkları ortaya koyan araştırmasına göre aktif internet kullanıcılarının internete girerken kullandıkları cihazlar arasında ilk sırada %90 oran ile kişisel bilgisayarların geldiği görülüyor. Ardından ise kişisel bilgisayarlara yakın bir kullanım oranına sahip %82 oran ile mobil telefonlar gelmekte. Önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte tıpkı Asya pazarında yaşandığı gibi akıllı telefonların yoğun rüzgarı kendini hissettirecek ve masaüstü bilgisayarların önüne geçecektir.

GFK Türkiye yakın dönemde yaptığı araştırmada globalde ve Türkiye’de akıllı telefon pazarını etkileyen dört ana trendi belirledi. Bu rapor doğrultusunda öne çıkan trendler arasında ilk başta tüketicinin, mobil deneyiminde fark yaratan daha büyük ekranlı cihazları tercih ettiğini görüyoruz. Teknoloji şirketleri de bu isteklere her geçen yıl daha büyük ekrana sahip akıllı telefon modelleri çıkararak cevap veriyor. İkinci trend olarak 4G’nin yükselişini görüyoruz. 4G özellikli cihazların payı geçen yılın aynı dönemine göre %20’den %48’e çıktığı görülüyor. Bugünlerde ise mobil iletişimde 4.5G teknolojisi ile birlikte internetteki hızımızın çok daha yükseğe çıkacağını konuşuyoruz. Aynı zamanda Türkiye’de orta sınıf akıllı telefonların paylarının arttığı, üst sınıf akıllı telefonların paylarının ise sabit kaldığı görülüyor. Daha ucuz akıllı telefonların daha çok satılmasıyla birlikte mobil pazardaki penetrasyon da düzenli olarak artacaktır. Son olarak gelişen pazarlardaki hızlı büyüme de dikkat çekici trendler arasında. Türkiye’de 2014 senesinde 10.4 milyon adet akıllı telefon satılırken 2015 yılı için yaklaşık 11.4 milyon akıllı telefon satılacağı tahmin ediliyor.

Mobilin en önemli kullanım alanlarının başında video izleme deneyimi geliyor. IAB’ye üye olan 24 ülkenin ortak katılımıyla 2015’in Mayıs ayında gerçekleştirilen Mobil Video İzleyicileri Araştırması Türkiye’deki kullanıcıların mobil olarak video izleme alışkanlıklarını anlayabilmek açısından önemli sonuçlar içeriyor. Araştırmaya göre genel kanının aksine mobil ekranlar düzenli olarak uzun videolar izlenmek için tercih edilmekte. Katılımcıların %36’sı telefonlarıyla günlük veya daha sık olarak 5 dakika ya da daha uzun süreli videoları izlediklerini söylüyorlar. Akıllı telefonlardan uzun süreli video izleyenlerin arasında Türkiye, %60 oranla ilk sırada yer alıyor. Aynı anda çoklu ekran kullanımı eğiliminin (TV ile birlikte akıllı telefon tablet kullanımı) de Türkiye’de %60’ların üzerine çıktığı görülmekte.

Mobil tüketicilerin ihtiyaçlarını doğru anlayan ve hedef kitlesini iyi tanıyan markalar uzun vadede yatırımların geri dönüşünü alacaktır. Son zamanlarda 3. partilerden sağlanan veriler ve CRM verilerinin de kullanımıyla kusursuz hedefleme seçeneklerini daha fazla konuşmaya başladık. Hedef kitlelere daha etkin bir şekilde reklamın gösterilmesi amacıyla RTB’nin mobil kampanyalarda kullanımı da ön planda. Mobil teknolojinin yetenekleri sayesinde mobilin gelecekte tek başına ayrı bir pazarı temsil edeceğini düşünüyorum.

Mobil kullanımların ivmesiyle reklam endüstrisinin sürdürülebilir bir büyüme yakaladığını hep birlikte deneyimliyoruz. Reklam harcamalarından en büyük payı televizyon reklamları almaya devam ederken gazete, dergi ve radyo reklamları pazar payı kaybetmeye devam etmekte. Geleneksel reklamın kaybettiği pazar payı internet pazarında mobil ve masaüstü reklamlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanda ise mobil en büyük büyümeyi gerçekleştirecek katalizör diyebiliriz. Çünkü mobil pazarlama trendleri video, arama motoru, sosyal medya ve programatik reklamcılığı da beraberinde büyütmekte.

Kaynak: Madreport Q3 2015

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top