Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Reklam Severler Kimler?

Reklam Severler Kimler?

VivaKi Business Intelligence tarafından TGI* 2013 Spring dönemi verileriyle hazırlanan bu çalışmada, reklamların belli bir oranda hem dikkatlerini çektiği, hem ilgilerini topladığı hem de kendilerinde olumlu bir etki yarattığı kitle olarak tanımlanan reklam severlerin profilleri ve medya tüketimleri inceleniyor.

Türk insanının reklamlar hakkındaki düşüncelerinin ve tutumlarının farklı yaş, cinsiyet ve SES grupları bazında ele alındığı ‘Reklamlar Hakkında Ne Düşünüyoruz?’ yazımızı inceleyebilirsiniz.

Raporun tamamını Campaign Türkiye Dergisi Ekim sayısında bulabilirsiniz.

reklamseverlerGerçek Anlamda Reklam Severler Kimler?

Reklamların en temel görevi olan AIDA (Attention-Interest-Desire/Decide-Action) modeline göre, reklamlar önce tüketicininin dikkatini çekmeli, daha sonra ilgilerini toplamalı. Sürecin ilerleyen kısmında ise, tüketicinin reklamdan o üründe/markada karar kılması ve marka hakkında olumlu bir şekilde etkilenmesi geliyor.

Yukarıda bahsettiğimiz AIDA modeline göre, reklamların belli bir oranda hem dikkatlerini çektiği, hem ilgilerini topladığı hem de onlarda olumlu bir etki yaratan kitleyi “reklam severler” olarak tanımladık. Reklam sever kitlenin profili, tüm kişilere göre daha çok erkek, özellikle 15-24 aralığı olmak üzere daha genç, ve sosyo-ekonomik statü açısından daha yüksek profil yani AB ve biraz da C1.

Reklam Severlerin Medya Tüketimi Nasıl Farklılaşıyor?

Reklam sever olarak tanımladığımız kitlenin medya tüketimlerine bakıldığı zaman, Türkiye genelinden daha farklı bir tablo karşımıza çıkıyor. Türkiye genelinde erişimi en yüksek yani en yüksek oranda tercih edilen/tüketilen mecra olan TV, reklam sever kitle tarafından da birincil mecra olarak tüketiliyor. Ancak Türkiye genelinde erişimi %83 olan TV’nin reklam severler tarafından tüketilme oranı %81.

En Büyük Farklılaşma Sinema, Dergi ve İnternette

Reklam severlerin medya tüketiminde ikinci sırada gazete geliyor. Bu kitlenin %56’sı haftada en az 1 kere gazete okuduğunu belirtirken, Türkiye genelinde ise bu oran %48. İnternet kullanımına bakıldığı zaman da reklam sever kitlenin, Türkiye ortalamasına göre daha yüksek bir oranda internet kullandığı görülüyor. Reklam severlerin %54’ü haftada en az 1 defa internete bağlanırken, Türkiye genelinde internet kullanım oranı %30. Medya tüketiminde reklam severleri, tüm kişilerden en fazla farklılaştıran mecra ise sinema. Türkiye genelinde ayda en az 1 defa sinemaya gitme oranı %6 iken reklam severlerde bu oran %17. Ayrıca Türkiye genelinde yaklaşık olarak yılda 10 defa sinemaya gidilirken reklam severler yılda ortalama 14 defa sinemaya gidiyor.

reklamseverlerin medya tüketimi

Reklam Severlerin TV’de Özellikle İzlemeyi Tercih Ettiği Program Türleri

Türkiye genelinde TV’de izlenmesi en çok tercih edilen program türleri, haberler ve yerli diziler iken reklam sever kitlenin tercih ettiği program türleri biraz farklılaşıyor. Reklam severlerin izlemeyi en fazla tercih ettiği program türü, yetenek/performans yarışmaları, yerli diziler/filmler ve bilgi yarışmaları. Reklam sever kitleyi Türkiye genelinden en çok ayıran program türleri ise, bilim/teknoloji, müzik/eğlence/komedi ve eğitim programları.

reklamseverlerin izlediği program türleri

Siz de reklamlar hakkındaki görüşlerinizi #reklamdedigin hashtag’i ile Twitter’da paylaşabilirsiniz.

*TGI (Target Group Index) Araştırması; Türkiye’de her yıl 15 yaş üzeri 15.000 farklı katılımcı ile gerçekleştirilerek yaklaşık 41 milyon kişiyi temsil ediyor ve demografik profil, ürün-hizmet kullanımı, mecra tüketimi ve yaşam biçimleri hakkında veriler sunuyor.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top