Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Sosyal Medya Online Alışveriş Davranışlarımızı Nasıl Etkiliyor?

Sosyal Medya Online Alışveriş Davranışlarımızı Nasıl Etkiliyor?

Dünya çapında online alışveriş yapanlar, ürün incelemelerindeki ve en gözde moda trendlerindeki çeşitlilikten dolayı sosyal medyaya yöneliyor. Eylül 2015 datalarında; bu sosyal medya aktivitelerinin alışveriş davranışlarını etkilediği görülüyor.

206756

PricewaterhouseCoopers (PWC) ‘nin 18 yaş ve altı online alışveriş yapan kişiler üzerindeki araştırmasına göre; katılımcılar geçtiğimiz yıl en az bir kere alışveriş yaptı. Dünya çapında online alışveriş yapanların neredeyse yarısı (45%) sosyal medyadaki ürün incelemelerin, yorumların, geri dönüşlerin, dijital alışveriş davranışlarını etkilediğini söyledi. Bazı katılımcılar (44%) promosyon tekliflerinin alımının da alışveriş davranışlarını etkilediğini söyledi.

Sosyal medya kanalından ürün satın almada olduğu gibi; reklam görüntüleme, gözde moda akımlarına bakmak ve ürün trendleri gibi diğer sosyal medya aktiviteleri de dijital alışveriş davranışını etkiliyor.

Türkiye’nin online alışverişi tercih etmede göz önünde bulundurduğu “ucuzluk” etmeni global ortalamanın üzerinde

pic desktotoo

Tabloda görüldüğü üzere, çoğu ülkede online alışverişin kolay oluşu fiyat kadar önemli bir etkiye sahip. Global sonuçlara göre kolaylık etkeni (47%), ucuzluk (43%) etkeninden az bir farkla önde. Türkiye’deki online alışveriş yapanlara son 12 ay içinde  “online alışveriş yapmanızdaki en önemli etken nedir?” diye sorulduğunda ise , 56%’lık büyük bir kısım en önemli etkenin ‘ucuzluk’ olduğunu söylerken %36’lık kısım en önemli etkenin ‘kolaylık’ olduğunu söyledi.

Dünya genelinde farklı yönlerdeki sosyal medya etkileri

pic222

Online alışveriş yapan kişilere, sosyal medyanın online alışverişlerinde etkili oldukları sorulduğunda 45%’lik kesim yorumları, feedbackleri okumanın alışveriş davranışlarını etkilediği söyledi. Kurulmuş pazarlarda bu oran 36% iken gelişmekte olan pazarlarda bu paylaşım 56% oranında. Üke bazlı analizlerde ise çarpıcı farklılıklar görülüyor. Örnek vermek gerekirse; Danimarka’da sadece %22 oranında katılımcı yorum ve geri dönüş mesajlarını okumaktan etkilendiğini söylerken Malezya’da bu oran  69%. Malezya’yı %66 ile Hindistan, %63 ile Çin, 58% ile Şili ve %56 ile Türkiye takip ediyor.

Kaynak: e-Marketer & PWC Total Retail Global Report

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top