Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Teknolojinin, İş Hayatı ve Çalışanlar Üzerine Etkileri

Teknolojinin, İş Hayatı ve Çalışanlar Üzerine Etkileri

Accenture’ın Kasım 2014’te gerçekleştirdiği  “#listenleadlearn Global Research 2015” araştırması teknolojinin iş yaşamına getiri ve götürüleri, kadının iş yaşamındaki yeri, X, Y kuşakları ve Baby Boomerların iş memnuniyeti, çalışanın beklentileri gibi geniş bir yelpazede iş yaşamını konu alıyor.

30 ülkede orta ölçekliden büyük şirketlere, her kademeden 3 bin 600 çalışandan görüş alınarak gerçekleştirilen çalışmada katılımcılar cinsiyet, yaş ve pozisyon seviyesi olarak eşit dağılıyor.

1- Üst düzey görevlerde daha fazla kadın: Araştırmaya katılanların yüzde 52’si, şirketlerinin kadın çalışanlarını üst düzey görevlere, geçtiğimiz yıllardan daha fazla hazırladığını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 71’i ise 2030 yılında CTO (Chief Technology Officer) pozisyonunda daha fazla kadının yer alacağı görüşünde.

2- Teknoloji esneklik sağlarken, ekip kültürünü öldürüyor: Katılımcıların yüzde 58’i, teknoloji sayesinde yöneticilerin ekipleri ile daha hızlı ve esnek bir şekilde iletişim kurabildiği görüşünde. Fakat yine yüzde 58’i, bu esnekliğin her an erişim imkanı sağladığı, yüzde 50’si aynı anda birden fazla iş yapılmasına yol açtığı ve yüzde 40’ı da ekip kültüründen uzaklaştırdığı için yöneticilere fazla sorumluluk yüklediği düşüncesinde.

2_6.jpg (600×455)

3- Çalışanlar tatmin olmuyor, ama işlerinden de memnun: Araştırmaya göre çalışanların işlerinden duyduğu tatmin geçtiğimiz yıllara oranla daha az. Çalışanlar işlerinden tatmin olmamalarının nedenlerini hak ettikleri maaştan daha azını almaları, gelişim için yeterli fırsat elde edememeleri ve fazla iş yüküyle uzun saatler geçirmeleri olarak gösteriyor. Katılımcıların sadece yüzde 44’ü işlerinden memnun ve yeni iş fırsatları ile ilgilenmiyor. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 52’ydi.

3_4.jpg (600×574)

4- Milenyum kuşağına göre mesailer çok uzun: Milenyum kuşağının yüzde 33’ü çalışma saatlerinin çok uzun olduğunu düşünürken bu oran Baby Boomer kuşağında yüzde 28, X kuşağında ise yüzde 30. Milenyum kuşağının yüzde 68’i maaşlarında artış talep ederken X kuşağının yüzde 64’ü, Baby Boomer kuşağının ise yüzde 59’u bu talepte bulunuyor. Kadınlarda ve erkeklerde ise bu oran yüzde 54 ile aynı.

4_2.jpg (600×512)

5- Telefon, e-posta ve anlık mesaj iş yapmaya engel: Katılımcıların yüzde 96’sı ise kendisini iyi bir dinleyici olarak tanımlıyor. Yüzde 64’ü ise günümüzün dijital çalışma ortamında dinlemenin daha zor hale geldiğini düşünüyor. Yüzde 98’i, çalışma gününün bir bölümünde, aynı anda birden fazla iş yaptığını kabul ediyor. İş yapmaya engel olan şeylerin başında yüzde 79 ile telefon görüşmeleri, yüzde 46 ile e-posta, yüzde 30 ile anlık mesaj, yüzde 28 ile kısa mesaj geliyor.

5_1.jpg (600×569)

Kaynak: MarketingTürkiye

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top