Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’nin %44’ü Ekonominin Durumunu ‘İyi’ Olarak Değerlendiriyor

Türkiye’nin %44’ü Ekonominin Durumunu ‘İyi’ Olarak Değerlendiriyor

Ipsos tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen Global @dvisor, Dünyanın Ekonomik Nabzı (The Economc Pulse of the World) araştırmasının Temmuz ayı sonuçları yayınlandı. Türkiye’nin de dahil olduğu bu çalışmaya 25 farklı ülkeden 18.012 vatandaş katıldı. Bu ay da küresel düzeyde vatandaşların ekonomiye dair olumlu algısı değişmedi, katılımcıların %39’u ülke ekonomisinin durumunu “iyi” olarak değerlendirdi.

Temmuz ayında ekonomiye dair görüşlerin üç temel alanda aynı düzeyde kaldığı gözlemlendi; ülke ekonomilerine dair değerlendirmeler, yerel ekonomik durum, ve yerel ekonomilerin geleceğine dair beklentiler başlıklarında küresel düzeyde önemli bir değişiklik görülmedi.

2008-2009 dönemindeki ekonomik gerileme dönemi ardından küresel algıdaki dalgalanmaların oldukça minimal olması da bu durağan trendi “yeni normal” olarak da tanımlanabileceğimizi gösteriyor.

Odağımızı küresel yaklaşımlardan bölgeler bazındaki değerlendirmelere çevirdiğimizde ise daha farklı hikayeler okuyabiliyoruz. Son altı aylık dönemde ABD ve AB gibi bazı bölgelerde ekonomiye dair olumlu algıda yükseliş gözlemleniyor. Öte yandan Güney Amerika gibi bölgelerde son üç yılda düşüş göze çarpıyor. Güney Amerika ekonomilerinin yükselen pazarlar olarak değerlendirildiği göz önünde bulundurulursa bu düşüşün biraz cesaret kırıcı olduğu söylenebilir.yatırım

Asya Pasifik bölgesi ise son bir yılda kamuoyunun ekonomiye dair olumlu algısında gelişme gösteren ekonomiler arasında yer alıyor. Orta Doğu ve Afrika’da ise olumlu algıda hem yükseliş hem de düşüş gösteren değişken yaklaşımlar olduğu görülüyor.

Temmuz ayı raporuna göre ülke ekonomisine dair olumlu algıda Suudi Arabistan %87 ile listenin en üst sırasında yer alırken, Almanya (%77), İsveç (%73), Kanada (%70), Çin (%69), Hindistan (%65) ve Mısır (%57) sıralamada Suudi Arabistan’ı takip etti. Olumlu algıya dair değerlendirmede listenin en son sıralarında yer alan ülkelerin bu ay da değişmediğini görüyoruz; Fransa (%8), İtalya (%9), İspanya (%10), Romanya (%10) ve Güney Kore’de (%10) vatandaşların oldukça az bir kısmı ülke ekonomilerinin “iyi” olduğunu düşünüyor.

Gelecekte yerel düzeyde ekonomilerinin daha iyi olacağını düşünenlerin oranının da dünya çapında son üç aydır aynı düzeyde olduğunu görüyoruz. Her 4 katılımcıdan biri yerel ekonomilerinin bundan 6 ay sonra daha iyi olacağına inanıyor. Geleceğe yönelik olumlu algıda birinciliği Brezilya ve Hindistan %62’lik oranlar ile alırken, listenin sonunda %3 ile Fransa yer alıyor. Türkiye ise %24 geçen aya göre 3 puanlık bir düşüş yaşıyor ve listenin 8. sırasında yer alıyor.

Temmuz ayında ülke ekonomisine dair olumlu algıda en büyük yükselişi yakalayan ülke 7 puanlık artışla Kanada (%70) olurken, en büyük düşüş –10 puan ile Hindistan’da (%65) gözlemleniyor. Türkiye bu ay 1 puanlık düşüş yaşıyor ve %44 ile olumlu algı sıralamasında 10. sırada yer alıyor.

Yerel ekonomilerin durumuna dair değerlendirmeye bakıldığında da arka arkaya ikinci ayda da bu konudaki yaklaşımın değişmediği, katılımcıların %28’unun yerel ekonomilerini “güçlü” olarak değerlendirdiği görülüyor. Türkiye’de her 10 vatandaştan 3’ü yerel ekonomilerinin güçlü olduğunu düşünüyor, %33’lük bu oran geçen aya kıyasla 3 puanlık düşüş gösterse de Türkiye’yi listenin 8. sırasına taşımaya yetiyor. Listenin son sırasında %10 ile İspanya yer alıyor. Diğer bir deyişle her 10 İspanyol’dan sadece 1’i yerel ekonomisinin güçlü olduğuna inanıyor. Sıralamanın en üstünde yer alan Suudi Arabistan’da ise neredeyse her 10 vatandaştan 6’sı bu görüşte.

Kaynak: Ipsos Araştırma Kütüphanesi

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top