Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Tüketicinin Kıyafet Alışverişi Yolculuğunu Anlamak

Tüketicinin Kıyafet Alışverişi Yolculuğunu Anlamak

Google ve TNS işbirliğiyle gerçekleştirilen CPG / Retail: Understanding the Consumer Purchase Journey – Turkey Araştırması’nda Türkiye’deki tüketici davranışları analiz edildi. Araştırmada kişisel bakımdan giyim ve aksesuara kadar birçok farklı kategori yer almaktadır, bu yazıda giyim ve aksesuar kategorisi incelenmektedir. Bu kategorideki tüketici davranışı analizi, hem online hem offline kaynakların karşılaştırılması ile oluşturulmuştur.

İnternet Kullanıcılarının Online Satın Alma  Motivasyonları 

Online ürün satın almayı tetikleyen motivasyonlar arasında uygunluk (%83), fiyat ve ödeme şekli (%79), çeşitlilik (%78), yaşam tarzı- çevre (%65), ve kişisel tavsiyeler (%46) yer alıyor. Uygunluk cevabını veren katılımcılar, ürünlerin her an ve her yerden ulaşılır olmasını, kasada sıra bekleme zorunluluğunun olmamasını, Türkiye’de mağazası bulunmayan markaların ürünlerini satın alabilmeyi ya da aldıkları ürünleri taşımaya gerek olmamasını online alışverişin avantajları olarak görüyorlar. Fiyat konusunda ise ürünleri karşılaştırmanın kolaylığı tüketicileri online alışverişe yönlendiriyor.

İnternet Kullanıcılarının Satın Alma Motivasyonları
 

İnternet Kullanıcıların Online Satın Alma  Bariyerleri 

Online alışveriş yapmayı engelleyen bariyerler arasında uygun olmaması (%88), fiyat ve ödeme şeklinin zorluğu (%85), ürün çeşitliliğinin azlığı (%75), yaşam tarzı- çevre (%85), ve kişisel tavsiyelerin azlığı (%77) yer alıyor. Çoğunlukla verilen yanıtlar satın almadan önce ürünü görememek ya da ürüne dokunamamak, geçmiş alışkanlıklar, ürünü deneme isteği, online ödeme sistemine güvensizlik,  offline alışverişin sevilmesi, online perakende firmasına duyulan güvensizlik ya da online’da karşılaşılacak sorunlarla ilgili danışacak birinin olmayışı gibi bariyerleri içeriyor. 

İnternet Kullanıcılarının Satın Alma Bariyerleri
 

Online’da Bulunması Beklenen Bilgilerin Başında Fiyat Bilgisi ve Ürünlerin Resimleri Geliyor

Tüketicilere alışveriş öncesi ya da alışveriş sırasında internette neler bulmayı bekledikleri sorulduğunda, çoğunluk ürünlerle ilgili fiyat bilgilerinin ve ürün resimlerinin mutlaka bulunması gerektiğini düşünüyor. Ürün özellikleri ve üretici firma hakkındaki bilgiler de online’da bulunması beklenen diğer konular.

İnternet Kullanıcılarına Göre İnternette Bulunması Beklenen Bilgiler

Giyim ve Aksesuar Alışverişleri En Yaygın Olarak Offline’da Gerçekleşiyor

• Katılımcılara son 1 yılda aldıkları ürünler sorulduğunda,  tüm katılımcıların %89’unun giyim/aksesuar ürünü satın aldığı görülmektedir.

• Katılımcıların %83’ü giyim ve aksesuar alışverişlerini offline olarak gerçekleştirirken, %12’lik bir kesim hem online hem offline alışveriş yapmayı tercih ediyor. Sadece online alışveriş yapanlar ise %3’lük bir kesim. Gerek offline gerekse online olarak gerçekleşen giyim ve aksesuar alışverişine daha detaylı bakılacak olursa, online alışverişlerin %7’sinin perakende satışlardan, %7’sinin ise markaların internet sitelerinden yapıldığı görülüyor. Offline alışverişlerde ise, tüketicilerin %74’ü mağazalardan, %17’si alışveriş merkezlerinden, %16’sı ise süpermarketlerden alışverişlerini gerçekleştiriyorlar.

• Gelecek 12 ayda online olarak alınması mümkün olan ürünler sorulduğunda,  büyük olasılıkla giyim/aksesuar ürünü satın alırım diyenler %18’i, alma olasılığım var diyenler ise %20’yi oluşturuyor.

Online Araştırma Kaynaklarının Başında Arama Motorları ve Mağazaların Web Siteleri Geliyor

Araştırmaya katılanların %28’i düzenli olarak ürünleri internetten araştırırken, %49’u ise bazen araştırdığını söylüyor. Giyim ve aksesuar ürünlerini araştıranların kullandığı kaynakların %87’sini online, %65’ini offline kaynaklar oluşturuyor. Alışveriş öncesi online kaynakları kullananların %41’i arama motorlarını, %40’ı mağaza web sitelerini, %33’ü ise markaların web sitelerini inceliyor. Offline kaynakları kullananların ise %30’u TV reklamlarından, %28’i arkadaşlarından, %27’si ürün kataloglarından ve diğer bir %27’lik grup ise mağazalardaki satış görevlilerinden görüş aldıklarını belirtiyor. Konuyla en ilgili kaynaklar sorulduğunda ise, online %65’i, offline %34’ü oluşturuyor. Bu kaynaklar; online’da arama motorları (%13), offline’da ise mağazadaki satış görevlileri (%8).

Giyim/Aksesuar Kategorisinde Araştırma Kaynakları


Araştırma Hakkında

Google ve TNS işbirliğiyle gerçekleştirilen CPG / Retail: Understanding the Consumer Purchase Journey – Turkey Araştırması örneklemi, Türkiye’deki 14 yaş üstü internet kullanıcılarından oluşmaktadır. 1000 kişiyle yapılan bu araştırmadaki bilgiler online anket ve telefon görüşmesi yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, 14 yaş üstü nüfusun %41’ini yansıtmaktadır. Katılımcılara ait sosyo-demografik bilgilere bakıldığında, bu araştırmaya katılanların %67’si 14-34 yaş grubunda yer alıyor. Katılımcıların %61’i erkek, %39’u ise kadınlardan oluşuyor. Orta gelir grubuna üye kişiler %53’lük oranla araştırmanın çoğunluğunu oluşturuyorlar. Katılımcıların %56’sının hane halkı sayısı 4 ve 4’den daha fazla. Ortalama olarak yıllık online harcamalar ise 300 TL civarında.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top