Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türk Gençlerinin Üçte İkisi Markalara Tepkili

Türk Gençlerinin Üçte İkisi Markalara Tepkili

What The Fun aktivasyon ajansıyla, araştırma sektörünün deneyimli yöneticilerinden Feray Şansal’ın işbirliğiyle yürütülen 17/24 Gençlik Tracking Araştırması, gençlerin güncel yaşamları, gündemleri, hedefleri, hayalleri ve markalara bakış açıları hakkında detaylı bilgiler sunarak marka yöneticilerine gençlerin dünyasından pek çok mesaj taşıyor.

Her yıl 4 fazda gerçekleştirilecek projenin, 2014 birinci fazında 50 derinlemesine görüşme, Türkiye genelini temsil eden 2 bin örneklemli online/yüz yüze anket ve 50 gencin katıldığı tribün tartışması gerçekleştirildi. Çalışmanın birinci faz raporu Haziran ayı başında tamamlandı.

Gençlerin yüzde 61′i en az bir markaya tepkili

17/24 araştırmasında, gençlerin genç ve yaşlı olarak algıladıkları markalar, vazgeçemedikleri ve vazgeçtikleri markalar, uğruna para biriktirmeye değer buldukları markalar, sponsorluk ve sosyal sorumluluk projelerini takdir ettikleri markalar, kendilerine en yakın buldukları/en sık kullandıkları markalar ve tepki duydukları markalar detaylı bir şekilde irdeleniyor.

Türkiye genelinde bütün yaş grupları kapsandığında, herhangi bir markaya tepkili olanların oranı yüzde 25-30′lar düzeyindeyken, gençler arasında en az bir markaya tepki duyanların oranı yüzde 61′e kadar yükseliyor. Araştırmanın ilkin sonuçlarına göre gençlerin bazı markalara karşı olumsuz hisler beslemelerinin arkasında;

  • genç3Siyasi kutuplaşmalardan /gezi olaylarından doğan tepki,
  • Çalışan haklarına saygı göstermeyen markalara tepki,
  • Pahalı markalara tepki,
  • Taklitçi markalara tepki,
  • Sağlıksız ürünlere tepki,
  • Kalitesiz ürünlere tepki,
  • Markanın müşteri ilişkileri departmanına tepki,
  • Ve “Bizi aptal yerine koyuyorlar” tepkisi

gibi çokça neden var ve gençler tüketici hakları konusunda oldukça hassaslar. Ayrıca, siyasi ortam ve adalet sistemindeki karmaşanın yarattığı genel güvensizlik nedeniyle markalarla yaşanan ufacık terslikler bile genç hedef kitlede çok kolay bir şekilde kandırılmışlık hissi doğurabiliyor.

Promosyon karşılığı Facebook takipçisi kazanmak yetmiyor

Büyük-küçük pek çok markanın dijital ortamda son derece aktif olmasına karşın, araştırmada gençlerin yüzde 69′unun Facebook, Twitter ya da Instagram’da hiçbir markayı takip etmediğini belirtmesi dikkat çekici bir sonuç olarak öne çıkıyor.

Şansal’a göre bu durum gençlerin markalarla olan ilişkilerinin sosyal mecralardan beslenmediği anlamını taşımıyor, tam tersine promosyon karşılığında “like” butonuna tıklatmanın gencin hayatında yer almak için yeterli olmayacağını gösteriyor.

Araştırmanın önemli bulgularında birisi de televizyon reklamlarının gençlere ulaşmadığı inancının doğru olmayışı. Gençler marka yöneticilerine “yapsın reklamını, güzelse ben onu nasılsa görürüm, Face’e düşer, Twitter’da paylaşılır, arkadaşım linkini yollar, internetten bulunur” mesajını yolluyorlar ve gerçekten de ses getiren reklamların tamamını biliyorlar.

Araştırma yıl sonunda tamamlanacak

17/24 araştırmasının ikinci aşaması şu anda sahada, üçünü aşaması okula dönüş döneminde, dördüncü aşama ise yıl sonunda gerçekleştirilecek.

Halihâzırda saha çalışması süren ikinci aşama, gençlerin tatil gündemlerine ilaveten, teknoloji kategorisine giren bütün ürün ve hizmet markalarına yönelik genç bakış açılarını, derinlemesine görüş ve değerlendirmeleri kapsayacak. Yılsonunda gerçekleştirilecek olan dördüncü aşamada ise yiyecek ve içecek markalarının mercek altına alınması planlanıyor.

Kaynak: MediaCat

İlgili Haberler:

Avrupa’da En Genç Nüfusa Sahip Ülke Türkiye
Türkiye’nin Y Kuşağı Araştırması
Türkiye’de İstatistiklerle Gençler
Y Kuşağı Markalarla Online Aşk Yaşıyor

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top