Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türk İnsanının Günlük Aktiviteleri

Türk İnsanının Günlük Aktiviteleri

Ipsos KMG’nin iki yılda bir gerçekleştirdiği Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması, fiziksel özellikler, hane yapısı, kişilik, din, kadın, çevre, siyaset, günlük yaşam, reklam, medya, teknoloji gibi birçok farklı yönden Türkiye insanının özelliklerini, tutum ve davranışlarını mercek altına alıyor.

Bu yazıda “Türkiye’yi Anlama Kılavuzu”ndan Türk tüketicisinin gündelik yaşamlarına dair görüşlerini ve hangi aktiviteleri ne sıklıkla gerçekleştirdiklerini bulabilirsiniz.

Araştırma bulguları, günlük yaşam içerisinde “bin parçaya bölündüğünü” söyleyen kadınların oranının (%64), erkeklere göre (%54) daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu fikre katılanlara bakıldığında, 25–44 yaş grubundaki insanların %67’sinin bu fikirde olduğu görülüyor.

Öte yandan toplumun çoğunluğu gün içerisinde her şeye yetişmekte zorlandığını söylüyor. Kadınlarda bu kaygı daha çok öne çıkıyor. Kadınların %56’sı, erkeklerin ise %52’si “gün içerisinde her şeye yetişmekte zorlandığını” ifade ediyor. 35-44 yaş grubundaki orta yaşlılarda bu fikre katılanların oranı %62 olarak tespit ediliyor.

Aktiviteler

Araştırma sonuçları, toplumun %84’ünün her gün TV izlediğini ortaya koyuyor. Bir başka deyişle, insanların başlıca aktivitesi TV izlemek!

Türkiye’de insanların %46’sı en az haftada bir kere müzik dinlerken, %24’ü ise hiçbir zaman müzik dinlemiyor. Erkeklerde hiç müzik dinlemeyenlerin oranı %30 iken, kadınlarda bu oran sadece %18. Kadınların %53’ü en az haftada bir kere müzik dinliyor, erkeklerde ise bu oran %38.

İnsanların %39’u en az iki haftada bir akraba-dost ziyaretlerine, bir başka deyişle “ev gezmesi”ne gidiyor. Bu oran kadınlarda %57 iken, erkeklerde %45 olarak tespit ediliyor.

Öte yandan katılımcıların %47’si hafta sonları yakın bir yerleri günübirlik ziyaret etmek gibi bir aktiviteyi hiçbir zaman yapmıyor. Bulmaca veya zeka oyunları çözmeyenlerin de oranı %47.

Türkiye’de insanların %41’i en az haftada bir kere yemek yapıyor, %39’u ise hiçbir zaman yemek yapmıyor. Kadınların sadece %9’u hiçbir zaman yemek yapmadığını belirtirken, %73’ü en az haftada bir kere yemek yapıyor.

Erkeklerde yemek yapmama oranı %69 olarak tespit ediliyor. Erkeklerin sadece %7’si haftada bir veya daha fazla yemek yaptığını söylüyor.

Hiçbir zaman kişisel gelişim kurslarına gitmeyenlerin oranı %87 iken, katılımcıların %38’i hiçbir zaman ailesiyle dışarı yemeğe çıkmıyor. Katılımcıların %34’ü ise bu aktiviteyi iki ayda birden daha seyrek gerçekleştiriyor.

En az iki haftada bir arkadaşlarıyla evde buluşanların oranı %39 iken, bu oran kadınlarda %50, erkeklerde ise %27 olarak tespit ediliyor.

Türkiye’de insanların %96’sı hiçbir zaman opera veya baleye gitmiyor, %80’i hiçbir zaman tiyatroya gitmiyor, %73’ü hiçbir zaman konsere gitmiyor, %78’i hiçbir zaman resim yapmıyor, %84’ü hiçbir zaman müzik aleti çalmıyor.

Bir başka ilginç bulgu ise, toplumun %29’u hiçbir zaman radyo dinlemiyor! Haftada bir kereden fazla radyo dinleyenlerin oranı %39 olarak tespit ediliyor.

Toplumun %46’sı hiçbir zaman yürümek, koşmak, jimnastik yapmak gibi fiziksel aktivitelerde bulunmuyor. Bunu haftada bir veya daha fazla yapanların oranı %20. Kadınların %42’si, erkeklerin ise %50’si bu aktiviteleri yapmıyor.

Toplumun %28’i hiçbir zaman gazete okumuyor. Erkeklerin %23’ü, kadınların %33’ü hiçbir zaman gazete okumuyor. Haftada bir kereden fazla gazete okuyanların genel oranı ise %30. Erkeklerin %38’i, kadınların ise %23’ü haftada bir kereden fazla gazete okuyor.

Türkiye’de insanların %68’i hiçbir zaman internette sörf veya ‘chat’ yapmıyor, %59’u hiçbir zaman bilgisayar oyunu oynamıyor, %58’i hiçbir zaman facebook, twitter vb. sosyal ağları kullanmıyor. Sosyal ağları haftada bir kereden fazla kullananların oranı %27.

Türkiye’de insanların %94’ü yurtdışı, %45’i ise yurtiçi tatil amaçlı seyahate çıkmıyor. Senede bir veya daha seyrek de olsa yurtiçi tatile çıkanların oranı ise %41.

Türkiye’de insanların %45’i hiçbir zaman kitap okumuyor. Haftada bir kereden fazla kitap okuyanların oranı %17 olarak tespit ediliyor. Hiçbir zaman kitap okumayanların oranı erkeklerde %52, kadınlarda ise %38. Haftada bir kereden fazla kitap okuma oranı ise erkeklerde %11 iken kadınlarda %22.

Türkiye’de %56’lık bir kesim hiçbir zaman fotoğraf çekmiyor ve hiçbir zaman sinemaya gitmiyor.

Hiçbir zaman alışveriş merkezine gitmeyenlerin oranı %23 iken, en az iki haftada bir alışverişe gidenlerin oranı %35 olarak tespit ediliyor.

Erkeklerin %59’u hiçbir zaman kahvehane veya kıraathaneye gitmiyor. %17’si ise bunu en az haftada bir kere yapıyor.

Kadınların %38’i hiçbir zaman makyaj yapmazken, %30 en az haftada bir kere makyaj yapıyor.

Türkiye’yi Anlama Kılavuzu Araştırması, Türkiye nüfusunu temsil gücüne sahip olan Ipsos KMG Tüketici Panelleri’ne üye bireylerle yapılıyor. Bu araştırmaların beşincisi Aralık 2011’de tamamlandı. Saha çalışması 10 Ekim – 28 Kasım 2011 arasında yapıldı. Araştırma kapsamında Türkiye’de 14 yaş üstü 15.953 kişi ile görüşüldü.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top