Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türk Tüketicisi Marka Seçerken Hangi Mecralardan Etkileniyor?

Türk Tüketicisi Marka Seçerken Hangi Mecralardan Etkileniyor?

Global Web Index* Türkiye Araştırması’na göre Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının** marka hakkındaki düşüncelerini en çok olumlu etkileyen mecraların başında açıkhava geliyor. Marka hakkında en güncel bilgileri markaların hazırladığı online videolardan aldıklarını belirtirlerken, satın alma sürecinde hala en etkili iletişim yöntemi yüz yüze tavsiye olarak dikkat çekiyor.

İletişim Hedefine Göre Mecra

İmaj, satın alma ve bilgilendirme kaynaklarındaki büyük farklar dikkate alındığında, markaların tüketici ile iletişime geçecekleri mecralara karar verirken, hedef kitlenin mecra tüketimlerinin yanı sıra, iletişimin amacına yönelik mecralar tercih etmelerinin de ne kadar büyük önem taşıdığı açıkça gözüküyor.

Marka İmajı İçin En Etkili Mecra Açıkhava

Kullanıcılara markalar hakkındaki görüşlerini en çok olumlu etkileyen iletişim yöntemleri sorulduğunda açıkhava reklamlarının %58 ile en etkili mecra olduğu görülüyor. Açıkhavayı blog reklamları (%58) ve gazete reklamları (%57) izliyor. TV reklamları %54 ile ancak 8. sırada yer alırken, yüz yüze tavsiyenin ise marka imajını diğer ileşim yöntemlerine göre en az olumlu etkileyen iletişim yöntemi olduğu dikkat çekiyor.

Markalar Hakkında Bilgi Edinmek İçin En Etkili Mecra İnternet

Aktif internet kullanıcıları markalar hakkında en güncel bilgileri markaların hazırladığı online videolardan aldıklarını belirtirlerken (%54), şirket veya markanın gönderdiği mailler (%53) ve arama motoru sonuçları (%53) da bilgilendirci mecralar olarak dikkat çekiyor. Reklamlar diğer iletişim yöntemlerine oranla daha az bilgilendirici bulunurlarken, en etkili reklam büyük bir web sitesinde yayınlanan reklam olarak göze çarpıyor.

Satın Almayı En Çok Etkileyen İletişim Yöntemi Tavsiye

Kullanıcılara markayı satın alma kararlarını en çok etkileyen iletişim yöntemi sorulduğunda yüz yüze tavsiyenin %38 ile açık ara önde görülüyor. Yüz yüze tavsiyeyi, markaların web siteleri (%29) ve bir arkadaş veya tanıdıktan gelen online tavsiye (%29) izliyor. Yüz yüze ve online tavsiyelerin toplam satın alma kararındaki etkisi göz ardı edilemez, ancak TV ve search yatırımlarının da satın alma kararındaki etkisi devam ediyor. 55-64 yaş arasındaki kullanıcılar için ise büyük web sitelerindeki reklamlar (%29) ile gazete reklamlarının (%22) da etkisini sürdürdüğü göze çarpıyor.

 

* Global Web Index: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 130.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan 16-64 yaş arası 1.501 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.

** Global Web Index Araştırması’na göre aktif internet kullanıcısı, internete her gün bağlanan kullanıcı olarak tanımlanmaktadır.
 
Global Web Index Araştırması hakkında detaylı bilgi için SMG Türkiye Knowledge Ekibi’nden Ahmet Baş’a mail (ahmet.bas@smgturkey.com.tr) atabilir veya telefonla (+90 212 315 9999) ulaşabilirsiniz.

————————————————————————————————————————————————————

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top