Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türk Tüketicisinin Satın Alma Sürecindeki Davranışları Nasıl Değişiyor?

Türk Tüketicisinin Satın Alma Sürecindeki Davranışları Nasıl Değişiyor?

Günümüzde tüketim alışkanlıklarının farklı bir boyut kazandığı artık göz ardı edilemez bir gerçek haline geldi. Dolayısıyla, tüketicilerin bir ürün hakkında karar verme ve satın alma süreçleri de değişiklik gösteriyor.

Karar Verme Sürecinde İnternet Artık Önemli Bir Rol Oynuyor

Kısa bir süre öncesine kadar tüketiciler bir ürün almadan evvel, o ürün hakkında fikir edinebilmek için aile, arkadaş grupları gibi sosyal çevrelerine danışıyor ya da izledikleri reklamları, uzmanları, satış noktası deneyimlerini referans alıyorlardı. Bugün ise tüketiciler ürün seçiminde mutlaka dijital ortamdan yararlanıyor, ürünü/markayı internetteki bloglar, forumlar ve sosyal ağlardan araştırıyor, fiyat karşılaştırması ve ürün değerlendirmesi gibi yöntemlerler detaylı bilgilenme yolunu tercih ediyorlar.

Google, geleneksel First Moment Of Truth modelini günümüz karar verme / satın alma gerçeklerine uyarlayarak yeni bir model geliştirmiş durumda: ZMOT, yani, Zero Moment Of Truth.

ZMOT, tüketicinin satın almayı düşündüğü bir ürünün/hizmetin ya da markanın adını arama motoruna yazıp “search” butonuna bastığı andan başlıyor ve satış noktasına gidene kadarki tüm internet araştırmasını, tüm online “temas” ve “deneyim” sürecini kapsıyor.

Türk Tüketicisi İçin Önemli İnternet Kullanma Sebeplerinden Biri Ürün/Marka Araştırması Yapmak

Global Web Index* Türkiye Araştırması’na göre Türkiye’deki aktif internet kullanıcıları** satın alma öncesinde yoğun araştırma yapıyor.

Türk Tüketicisi Digital Ortamda Markalarla Temasta

Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının markalarla ilişkisi giderek artıyor.

Türk Tüketicisi Digital Ortamda Ürünler, Markalar Hakkında Konuşuyor ve Konuşulanları Dinliyor

Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının olumlu izlenim aldıkları ve bilgi sağlayıcı olarak gördükleri iletişim kanalları arasında online tavsiye üst sıralarda.

Kısacası, ZMOT modelinde de bahsedildiği üzere, tüketici, satın alacağı ürün ne olursa olsun, karar verme aşamasında internet üzerinde oldukça fazla zaman geçiriyor. Bu yüzden, pazarlama ve iletişim uzmanları olarak, ZMOT evresinde, tüketicinin markamızla ilgili deneyimleyebileceklerini analiz etmek ve bu evreyi iyi yönetmek zorundayız.

* Global Web Index: Türkiye’nin de dahil olduğu, 36 ülkede 130.000′i aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, “her gün bağlanan” internet kullanıcısını temsil etmektedir. Araştırmada, her gün internete bağlanan 16-64 yaş arası 1.501 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanmakta ve 8 ana başlıkta yaklaşık 150 soru sorulmaktadır. Böylece, Türkiye’deki aktif internet kullanıcısının, online davranışları, tercihleri, ilgi alanları, motivasyon ve bariyerleri, sosyal medya davranışları, etkileme gücü ve fikir beyan etme sıklığı, biçimi ve platformları, markalardan beklentileri, online içerikle ilişkisileri, mobil&tablet kullanımları, vs. detaylı olarak incelenebilmektedir.
 
** Global Web Index Araştırması’na göre aktif internet kullanıcısı, internete her gün bağlanan kullanıcı olarak tanımlanmaktadır.
 
Global Web Index Araştırması hakkında detaylı bilgi için SMG Türkiye Knowledge Ekibi’nden Ahmet Baş’a mail (ahmet.bas@smgturkey.com.tr) atabilir veya telefonla (+90 212 315 9999) ulaşabilirsiniz.
 
————————————————————————————————————————————————————
Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top