Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’de Medya Tüketim Trendleri (İnfografik)

Türkiye’de Medya Tüketim Trendleri (İnfografik)

Starcom Mediavest Group Business Intelligence olarak hazırladığımız bu çalışmada; Türkiye’de geleneksel ve dijital medya kullanımının ve teknolojik cihaz sahipliğinin 2015 yılındaki değişimi 2014 yılı ile karşılaştırmalı olarak değerlendiriliyor.

2014 yılına göre izlenmesinde %5 düşüş görülen televizyon yine de 2015 yılının en çok kullanılan medya araçlarının başında yer alıyor. TGI Araştırması verilerine göre Türkiye’deki 15 yaş üstü bireylerin %77’si günde en az bir saat TV izlediklerini belirtiyor. Cep telefonu sahipliği oranı ise önceki yıla kıyasla %3 oranında artarak %90’a ulaştı. Bunun yanında akıllı telefon sahipliği de bir önceki seneye göre belirgin bir artış gösterdi. TGI araştırması Spring verileri 2015 yılında Türkiye’deki her 3 kişiden 1’inin akıllı telefon sahibi olduğunu söylüyor.

İnternet kullanıcı penetrasyonlarına bakıldığında geçen seneye göre küçük de olsa bir artış söz konusu. Bir önceki yıl %48 olan online popülasyon, 2015 yılında %49’a yükselmiş durumda. Online popülasyon içerisinde en büyük artış mobil internette göze çarpıyor. Akıllı telefonlardan internete girme oranı %13 artmışken, tabletlerden internete girme penetrasyonu %5 artmış olarak görülüyor.

Geleneksel Mecraların Erişimi Düşüyor Olsa da TV Hala En Yüksek Erişime Sahip

Türkiye’de TV, erişimi hala en yüksek mecra olarak başı çekiyor fakat, dijital mecralar karşısında direnen TV’nin erişimindeki yıllar içerisindeki düşüş de gözle görülür derecede. TGI Araştırması’na göre geçtiğimiz sene Türkiye’deki 15 yaş üstü kişilerin %81’i günde en az 1 saat TV izlediğini belirtirken, bu oran bu sene %77’ye düşmüş durumda. 2014 yılı ile kıyaslandığında erişiminde en çok düşüş gösteren mecra ise radyo olarak görülüyor. TGI Araştırması 2014 verilerine göre Türkiye’deki 15 yaş üstü bireylerin %20’si günde en az 1 saat radyo dinlediğini belirtirken, 2015 yılında bu oran %15’e geriledi. Yaygınlaşan müzik paylaşım platformları geleneksel radyo dinlemesinin önünü kesmiş durumda. Belirgin bir diğer düşüş sergileyen mecra ise dergiler olarak gözüküyor. Ayda en az bir dergi okuduğunu belirtenlerin sayısında geçtiğimiz seneye göre %10’luk bir azalma söz konusu.

Dijital Popülasyon Artıyor

Türkiye’de kullanımı artan mecraların başında ise dijitalize olan dünyaya paralel olarak internet geliyor. Gemius ve Ipsos konsorsiyumu tarafından yürütülen IAB İnternet Ölçümleme Araştırması sonuçlarına göre, 2014 yılında 12 yaş üstü internete erişim sağlamış bireylerin oranı %48 iken, bu oran 2015 yılında %49’a çıkmış durumda. Akıllı telefon penetrasyonunun da artmasıyla birlikte mobil internet kullanımı da aynı doğrultuda artış gösteriyor. 2014 yılında akıllı telefonlardan internet kullanımı %31 iken, 2015 yılında en çok artışı gösteren dijital mecra olarak %35’e yükseldi. Tablet cihaz sahipliği Türkiye genelinde düşük bir penetrasyona sahip olmasına rağmen, yükselen bir grafik çiziyor. Buna bağlı olarak da tabletlerden internete girme oranı geçen seneye göre %19’dan %20’ye yükselmiş durumda.

Untitled Infographic

Mobil Cihazlar Popülerliğini Koruyor, Masaüstü Düşüşte

TGI 2015 Spring Dönemi Araştırması’na göre Türkiye’deki 15 yaş üstü bireylerin %90’ı mobil telefon sahibiyken, akıllı telefon sahibi olanların oranı %31 olarak görülüyor. Akıllı telefonlar, 2014 yılı ile kıyaslandığında en yüksek artışı gösteren cihazların başında geliyor. 2014 yılında %3 olan tablet sahipliği ise 2015 yılında %4 olarak görülüyor.

Bilgisayar sahipliğine bakıldığı zaman ise, masaüstü bilgisayarların düşüşü gözlenirken, dizüstü bilgisayarların sahipliğinin sabit kaldığı görülüyor. Masaüstü bilgisayar sahipliği 2014 yılında %24 iken, 2015 yılında %20’ye gerilemiş durumda.

TV izleme platformlarında ise hanelerde uydu sahipliğinin küçük de olsa bir artış gösterdiği görülüyor. Kablolu TV’de ise uydunun aksine küçük de olsa bir düşüş söz konusu.

cihaz

Türkiye’nin Medya Tüketim Profili

2015 yılında Türkiye’de geleneksel mecra kullanıcılarının profilleri incelendiğinde Türkiye’de erişimi en yüksek mecra olan TV’nin cinsiyet, yaş ve SES grubu bazında belirgin farklılıklar göstermediği ortaya çıkıyor.

Gazete tüketiminin ise %59’unu erkek okuyucuların gerçekleştirdiği görülürken aynı zamanda kadın okuyuculardan önemli ölçüde farklılaştıkları öne çıkıyor. Yaş bazında gazete okuyucularının belirgin farklılık gösterdiği grup 55 yaş üstü kişiler. Gazete okuyucularının SES grupları bazında en çok farklılaştığı grup ise AB grubu olarak görülüyor.

Açıkhava ve sinema erkeklerin belirgin olarak farklılaştığı diğer mecralar olarak öne çıkarken, dergi ve sinema ise en genç profile sahip. TV hariç diğer mecralarda ise AB SES grubunun belirgin farklılaşması söz konusu.

medya tüketim profili

Akıllı Telefonlar Gençlerin, Tabletler Kadınların Elinde

Kişilerin %90’ının mobil telefon sahibi olduğu Türkiye’de, cihaz sahipliği profili incelendiğinde mobil telefon sahipleri Türkiye demografisine paralel bir dağılım sergiliyor. Sıra akıllı telefonlara geldiğinde ise bu cihazların en çok gençlerin cebinde yer aldığı gözlemleniyor. Modası geçmeye başlayan ve penetrasyonu yıldan yıla düşen masaüstü bilgisayar sahipliğinde liderliğin en genç grupta olması, bu grubun oyun alışkanlıkları ile ilişkilendirilebilir. Dizüstü bilgisaya sahipliği de masaüstü bilgisayarlar ile benzer bir profil ortaya koyuyor.Tablet sahipliğinde cinsiyet bazında kadınlar öne çıkarken, SES grubu dağılımında ise AB grubunun açık ara öne çıktığı görülüyor.

cihaz profili

Medya Tüketim Tanımları: 

TV: Günde en az 1 saat izleyenler.
Sinema: Ayda en az 1 defa gidenler
Gazete: Haftada en az 1 kere okuyanlar
Dergi: Ayda en az 1 kere okuyanlar
OOH: Haftada en az  4 buçuk saat gezenler
Radyo: Günde en az 1 saat dinleyenler

Kaynak: TGI 2015 Spring Datası

TGI (Target Group Index) Araştırması Hakkında: TGI Araştırması, Türkiye’de her yıl 20 bin ve üzeri yerleşim birimlerinden yaşayan 15 yaş üzeri 15.000 farklı katılımcı ile gerçekleştirilerek, yaklaşık 41 milyon kişiyi temsil ediyor ve demografik profil, ürün-hizmet kullanımı, mecra tüketimi ve yaşam biçimleri hakkında veriler sunuyor.

IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması : Gemius ve Ipsos konsorsiyumu tarafından yürütülen ve Türkiye’de yaşayan 12 yaş ve üstü temsili 4.000 bireyle her ay yüz yüze görüşülerek aylık bazda internet penetrasyonu hesaplayan IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması kapsamında 45.000 kişiyi aşkın üyesi bulunan pop-up panel aracılığıyla, kodlu siteleri ziyaret edenlerin sosyo-demografik verileri trafik verisine entegre edilmektedir.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top