Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’de Mobil Cihaz ve Aplikasyon Kullanımı

Türkiye’de Mobil Cihaz ve Aplikasyon Kullanımı

Campaign Türkiye Dergisi için hazırladığımız ve Kasım sayısı “The Big Picture” sayfasında yayınlanan “Türkiye’de Mobil Cihaz ve Aplikasyon Kullanımı” başlıklı yazıdan, cep telefonu kullanım amaçları ve mobil aplikasyon kullanımı bölümlerini aşağıda bulabilirsiniz. Yazının tamamına ise Campaign Türkiye Dergisi Kasım sayısından ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de mobil cihazlar en çok sosyal ağlara bağlanmak için kullanılıyor, en çok yüklenen aplikasyonlar arasında ise oyun ve müzik aplikasyonları yer alıyor.

Türkiye’de ve dünyada mobil cihazların önemi ve kullanımı her geçen gün artmakta. En son yayınlanan BTK raporuna göre Türkiye’deki mobil penetrasyon oranı yüzde 88,5’e, 3G abone sayısı ise 37,7 milyona erişmiştir. Peki Türkiye’deki mobil cihaz kullanıcıları bu cihazlar üzerinden hangi aktivitelerde bulunuyorlar, mobil interneti ne amaçla kullanıyorlar ve ne tür mobil aplikasyonları indirip, kullanıyorlar?

Cep telefonları en çok SMS ve fotoğraf çekimi için kullanılıyor

Türkiye dahil 36 farklı ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, 130.000’i aşkın katılımcıyı kapsıyor ve her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren aktif kullanıcıları ele alıyor. Araştırmada, her gün internete bağlanan 16-64 yaş arası 1.501 kullanıcıya online anket yöntemi uygulanıyor. Global Web Index Araştırması’nın Türkiye’deki tek kullanıcısı Starcom MediaVest Group Türkiye’nin Campaign için hazırladığı verilere göre; Türkiye’deki cep telefonu kullanıcısı olan aktif internet kullanıcıları telefonlarını en çok SMS göndermek ve fotoğraf çekmek için kullanıyorlar. Kadınlar erkeklere göre daha fazla SMS gönderip, fotoğraf ve video kaydederken, erkekler ise daha çok oyun oynuyor, internete giriyor ve aplikasyon yüklüyorlar.

QR kod kullanımı Türkiye’de hala çok düşük seviyelerde

Trendwatching’in Ocak ayında yayınladığı 2012 Yılının En Önemli Tüketici Trendleri makalesinde de yer verdiği QR kodların ise hala çok az sayıda bir kitleye hitap ettiği de dikkat çekiyor. Türkiye’deki aktif internet kullanıcılarının sadece yüzde 6’sı QR kodları kullandığını belirtirken, bu oran erkeklerde yüzde 9, kadınlarda ise sadece yüzde 3 seviyelerinde bulunuyor.

Türkiye’de her 10 cep telefonu kullanıcısından 4’ü ayda en az bir kez aplikasyon indiriyor

Türkiye’deki aktif internet kullanıcısı olan cep telefonu sahiplerinin yüzde 41’i geçen ay içerisinde bir aplikasyon indirdiğini belirtirken, bu oran erkeklerde yüzde 45 kadınlarda ise yüzde 36 civarında bulunuyor. Mobil cihazlara en çok indirilen aplikasyonlara baktığımızda, oyunlar her yaş grubunda ilk sırada yer alıyor. Oyun ve eğlence aplikasyonları en çok 16-24 yaş grubu tarafından indiliriliyor. 25-34 yaş grubu sosyal ağ ve spor aplikasyonlarını en çok indiren yaş grubu iken, 35-44 yaş grubu telefonlarına ek özellikler sağlayacak aplikasyonlar ve e-book indiren yaş grubu olarak dikkat çekiyor. Müzik, haber, gezi ve sağlık ile ilgili aplikasyonlar ise en çok 45-54 yaş grubu tarafından indiriliyor.

“Türkiye’de Mobil Cihaz ve Aplikasyon Kullanımı” başlıklı yazının tamamına Campaign Türkiye Dergisi Kasım sayısından ulaşabilirsiniz.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top