Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’de Reklamlara Tıklayanlar ve Reklamları Engelleyenler

Türkiye’de Reklamlara Tıklayanlar ve Reklamları Engelleyenler

Starcom Mediavest Group Business Intelligence olarak Global Web Index* verileri ile hazırladığımız bu çalışmada; Türkiye’deki aktif internet kullanıcıları dijital reklamlara olan tutumları baz alınarak “Reklamları Engelleyenler” ve “Reklamlara Tıklayanlar” olmak üzere iki hedef kitlede inceleniyor. Reklamları engelleyenler bir önceki ay içinde ziyaret ettikleri web sitelerindeki reklamları görmemek için herhangi bir reklam engelleme programı kullanan kişilerden oluşurken, reklamlara tıklayanlar ise bir önceki ay içinde ziyaret ettikleri web sitelerinde bulunan reklamları tıkladığını bildiren kişilerden oluşuyor. Araştırmada bu grupların demografik profili çıkarılıyor, internete girmede tercih ettikleri cihazlar sıralanıyor, sosyal medya davranışları baz alınarak sosyal segmentasyonları ortaya koyuluyor. Ayrıca bu iki grubun mobil uygulama kullanımları da irdeleniyor.

Reklamlara Tıklayan Kadınlar, Reklamları Bloklayan Kadınlardan Daha Fazla

Online platformlardaki reklamları görmemek için reklam engelleyici program kullanan “Reklamları Engelleyenler” ile online platformlardaki reklamlara tıkladığını bildiren “Reklamlara Tıklayanlar” hedef kitlelerinin demografik profilleri incelendiğinde iki hedef kitlede de erkeklerin yoğun olduğu ortaya çıkarken, bu fark reklamları bloklayan erkeklerde (%6) kendini daha belirgin bir şekilde gösteriyor. Reklamlara tıklayan kadınlar ise reklam bloklayan kadınlara göre çoğunluk sergiliyor.

Kitlelerin yaş gruplarında da belirgin farklar görmek mümkün. Özellikle reklam bloklayanlar genç bir profil sergiliyor ve bu grubun yarısından fazlası (%60) 16-34 yaş arasında bulunuyor. Reklamları tıklayanlar incelediğinde ise yoğunluğun 34 yaş ve üzerinde toplandığı görülüyor.

reklam1

Mobil Telefonlar İnternete Girmede En Önemli Cihazlar Olarak İlk Sırada Yer Alıyor

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar hedef kitlelerin internete girmede en çok kullandığı cihazlar kategorisinde ortak olarak ilk sırada yer alıyor. Ardından ise her iki grup için de mobil telefonlar ve tabletler gelmekte. Kitlelere internete girmede kullandıkları cihazların önem sırası sorulduğunda ise kullanımda başı çeken laptop ve PC’ler önem derecesinde yerini mobil telefonlara bırakıyor. Söz konusu internete girmek olduğunda en çok mobil telefonlarına önem verdiğini belirten reklamlara tıklayanların, reklam engelleyenlere göre daha yoğun olduğu görülüyor. Reklamları bloklayanlar ise internete girmede masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara verdikleri önemde reklamları tıklayanlara göre çoğunluk gösteriyor.

reklam2

Sosyal Medya Segmentasyonunda Paylaşımcı Profil Sergileniyor

Kitlelerin sosyal medya üzerindeki davranışları baz alınarak oluşturulan sosyal medya segmentasyon kategorilerine bakıldığında, iki grubun da sosyal ağlarda en çok paylaşımcı profil ile yer aldığı ortaya çıkıyor. Reklamları engelleyenlerin, reklamlara tıklayanlara göre yaratıcı profil altında daha yoğun olduğu görünürken, reklamlara tıklayanların ise sosyal faaliyetlere reklamları engelleyenlere istinaden daha çok katıldığı fark ediliyor.

reklam3

Kullanılan Uygulama Çeşitlerinde En Çok Farklılaşan Nokta: Anlık Mesajlaşma

Hedef kitlelerin bir önceki ay kullandıkları mobil uygulama kategorilerinde ilk 3 sırada ortak olarak sosyal ağlar, resim ve oyunların geldiği görülüyor. Buna istinaden hedef kitlelerin mobil uygulama konusunda en çok farklılaştıkları kategoriler incelendiğinde ilk sırada anlık mesajlaşma uygulamaları geliyor. Reklamlara tıklayanların reklamları engelleyenlere göre anlık mesajlaşma uygulaması kullanımı çok daha yüksek. Haber ve alışveriş uygulamaları da grupların en çok farklılaştıkları diğer uygulama kategorileri olarak sıralanıyor.

reklam4

Spesifik Uygulama Kullanımında En Çok Farklılaşan Mecra: YouTube

Hedef kitlelerin spesifik uygulama kullanımları incelendiğinde bir önceki başlıkta ele aldığımız kategori sıralamasına paralel olarak ilk sırada Facebook, Whatsapp ve Twitter ortak bulunuyor. Reklamlara tıklayanlar en çok YouTube uygulaması kullanımında reklamı bloklayanlardan ayrışıp öne çıkıyor. Uygulama kullanım oranları genel olarak reklama tıklayanlara göre daha düşük seyreden reklam bloklayanların ise SnapChat ile farklılaşması dikkat çekiyor.

reklam5

 

*Global Web Index: Türkiye dahil 32 farklı ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren aktif internet kullanıcısı 725.000’i aşkın katılımcıyı kapsıyor. Türkiye dataları 16-64 yaş arası aktif internet kullanıcısı 12.600 kişiye yönelik gerçekleştirilen online anket sonuçlarına dayanıyor.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top