Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Üniversiteli Gençlerin “Teknolojiye” Bakışları

Üniversiteli Gençlerin “Teknolojiye” Bakışları

Bahçeşehir Üniversitesi COOP öğrencileriyle başlattığımız ve Facebook Grubu üzerinden yürüttüğümüz SMG Street Youth çalışması ile 20-25 yaş arası üniversiteli gençlerin iletişim, teknoloji, paylaşma, sosyal medya, sponsorluk, para harcama, mutluluk gibi konular hakkındaki görüşlerine başvurduk, onların hayata bakışlarını, yaşam tarzlarını, mecra tüketimlerini, ürün ve markalarla ilişkilerini anlamaya çalıştık.

Bu çalışmadan çıkan sonuçları sizlere düzenli olarak aktaracağız.  İlk konumuz gençler ve teknoloji.

Üniversiteli gençlerin “teknolojiye” bakışları

Gençlerde genel olarak rastladığımız “tüketim” ve “eğlence” odaklı bakış açısının ve popüler olana rağbet etme özelliğinin teknoloji kavramını masaya yatırdığımızda da geçerli olduğunu gördük.

Teknoloji deyince ilk olarak cep telefonu ve internet akıllarına geliyor.  Hemen arkasındansa 3D ve “download”!

Teknolojinin gençler için anlamı, -önem sırasına göre- 3 kategoride toplanıyor:

1-Haberleşmek, paylaşmak, iletişimde olmak

Teknoloji dendiğinde akıllarına ilk olarak  telefon ve  internet geliyor. İletişim ve paylaşım ihtiyaçlarının büyük bölümünü, cep telefonundan sms atarak ya da facebook, twitter ve MSN hesapları üzerinden yazışarak gideriyorlar. Gençler, cep telefonları ile kendilerini  güvende hissediyorlar; her ihtiyaç duyduklarında birine ulaşabilecek olmak onları rahatlatıyor.

“Bugünkü teknoloji göz önünde bulundurulduğunda, telefonum benim  için çok önemli. Çevremdekilerle iletişimde olmamın yanı sıra beni koruyan sinyalim gibi… Başıma bir şey geldiğinde hemen telefonuma sarılır ve güvendiğim insanlardan yardım beklerim.”

“Bir gün boyunca telefon olmasın, internet olmasın herkes kafayı yer diye düşünüyorum. Bazı arkadaşlarım var elinden telefonu düşürmüyor , ya msjlaşıyor arkadaşlarıyla, ya da twitterdan devamlı twit atıp duruyor. Bir de artık her telefonda watss app olunca yan yana olsak bile teknoloji aracılığı ile muhabbet eder hale geldik.”

“Artik her yerde internete girebiliyor,elimizde iphone ipad vb seylerden film izleyebiliyor ya da insanlarla herzaman iletisimde olabiliyoruz!! Ben de bunlari kullanan biri olarak teknoloji gelistikce ona daha cok baglandigimizi dusunuyorum!! Mesela ben su anda otobusteyim, telefonumda internet paketim olmamasina ragmen otobuste wireless sistemi oldugu icin post atabiliyorum!!”


2-Dünyadan haberdar olmak, bilgi edinmek

Burada sözü geçen “bilgi edinmek” çoğu genç için internet üzerinden eğlenceli videolara, sevdikleri ünlülerle ilgili haberlere, yeni çıkan şarkılara, filmlere, popüler gündeme ulaşmak ve ödevleri için kaynak bulabilmek demek. Haberleri genel olarak takip ediyorlar ama internet gazetelerinden ve twitter’dan başlıklar halinde. Çoğu zaman detay ya da yorum okumuyorlar.

“Teknoloji dünyadan haberdar olmak için çok önemli bir araç.”

“Twitter ı kullanıyorum çünkü gündemi takip etmek için mükemmel bir icat.”

“… örneğin sınırsız bir araştırma ağı içersindeyiz teknoloji sayesinde. Bugün dünyanın herhangi bir yerinde neler olup bittiği anında öğrenebiliyoruz…”

3-Hayatı kolaylaştırmak

Ulaşım araçları ve ev aletleri zamandan ve efordan kazandırma özellikleri sebebiyle akıllarına gelen teknoloji ürünlerinden olsa da bu kategoride de yine en fazla internetten bahsediyorlar. Eğitimin hayatlarının merkezinde olduğu bu dönemde, ödevlerini yapmak, ayrıca yemek siparişi ve banka işlemleri gibi günlük işleri hafifletmek için interneti vazgeçilmez ilan ediyorlar.

“Teknoloji hayatımızda önemli bir noktada, teknoloji gündelik hayatımızda da bize birçok kolaylık sağlıyor ve bunun yanında rahatlık getiriyor beraberinde üşengeçlik de=) mesela markete gitmeyip eve sipariş verebiliyoruz, acıktığımızda hemen eve sipariş isteyebiliyoruz, faturaları öderken bankaya gitmiyoruz…”

“Kaçırdığım bir diziyi internetten istediğim an izleyebiliyorum, uzaktaki sevdiklerimi kamerayla görebiliyorum, bir alette aynı anda bir çok şey yapabiliyorum. Teknolojinin faydasını  saymakla bitiremeyiz.”

Teknoloji olmadan yaşamak

Teknolojisiz yaşam dendiğinde, içgüdüsel olarak ilk akıllarına gelen düşünce, bir organları gibi kullandıkları cep telefonlarının ellerinden alınacağı ve bağımlısı oldukları internetlerinin kesileceği oluyor.

Cep telefonsuz ve internetsiz bir hayatı da “çok çok zor”, “kabus gibi”, “eksik olmak demek” ifadeleriyle tanımlıyorlar.

“Eğer teknoloji hayatımdan gitseydi ben çok eksik olurdum. Fizy kapandı ve çalma listem gitti diye günlerdir isyanlardayım bir de internet falan gitse hiç iyi olmazdı benim sonum heralde :)”

“Cep telefonu, internet, tv bunlar bizim kolumuz bacağımız gibi. Artık onlardan bir tanesini bile hayatımızdan çıkarmak demek eksik, yarım olmak demektir.”

Önemli temalar: “Hepsi bir arada” ve “güvende hissetme”

Gençlerin, internetsiz/telefonsuz  olmayı, yarım olmak diye nitelemelerindeki sebep söylediklerinde gizli:

  • Internet ve telefon, günlük hayatlarında, müzik dinlemekten, arkadaşlığa, ödev yapmaktan, yemek yemeğe kadar hemen hemen tüm aktiviteler için çözüm sunan ve hepsi için sürekli kullandıkları iki araç. Bu alışkanlık nedeniyle, internet ve telefonun yokluğu durumunda bütün hayatları da sekteye uğrayacakmış duygusu yaşıyorlar.

 

  • Gençler, kendilerini ifade edebildikleri, varlıklarını hissettirebildikleri, iletişimde kalabildikleri ve onları dinleyen birileri olduğu  sürece güvende hissediyorlar. Bunların bir süreliğine kesilmesi durumu bile onlar için oldukça endişe verici.

 

Teknoloji duyguları mı köreltiyor?

Gençlerin birkaç sene önce arkadaşlarıyla kurdukları iletişim şu an telefon kayıtlarında, facebook duvarlarında veya messenger ekranlarında.

Teknolojinin hayatlarına bu yoğunlukta girmiş olması ve her an yenilenmesi nedeniyle, hem tepkisizleştiklerini, hem de asosyalleştiklerini düşünüyorlar. Ancak bu sadece bir tespit; elbette teknolojisiz kalmak gibi bir niyetleri yok. Hatta hevesle “bu alet olmadan once ne yapıyorduk acaba” diyecekleri icadı bekliyorlar!

“İstesek de istemesek de teknoloji  bizi içine doğru çekiyor. Mesela aynı telefonu yıllarca kullanamıyoruz çünkü sürekli değişiyor. Teknoloji bizi de değiştiriyor, kendisine ayak uydurtuyor ama fazlasının zararlı da olacağını düşünüyorum. Eskiden bi merak, heyecan olurdu, yeni bir şey alınca uzun zaman sevinirdik ama bu kadar hızlı değişince duygularmız köreltmeye başlıyor.”

“Mesela ben lisedeyken msn olmadığından okula geldiğimzde paylaşım daha farklı olurdu bir şeyleri anlatmanın heyecanı olsun, özleme duygusu olsun, daha fazlaydı ama şimdi sürekli internet sayesinde görüştüğümüzden eskisi gibi heyecanı kalmadığını düşünüyorum.”

“Her şeyi telefonda veya msnde konuşmaktan yüzyüze geldiğimiz zaman konuşacak konu bulamaz oluyoruz.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top