Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Y Kuşağının İş Yaşamındaki Tutumu ve Değerleri

Y Kuşağının İş Yaşamındaki Tutumu ve Değerleri

BAREM Araştırma şirketi tarafından, X ve Y jenerasyonunun iş hayatındaki tutum ve değerlerinin farklılıklarını ortaya koyan bir araştırma yayımladı. Araştırma sonuçlarına göre 1980-1999 arası doğan Y kuşağının yüzde 40’ı rahat bir ortamda çalışarak kariyer hedeflerine hızlıca ulaşmak isterken bu oran 1965-1979 arası doğan X kuşağında yüzde 24 olarak görülüyor.

BAREM tarafından gerçekleştirilen araştırma, kariyerinin başında olan Y kuşağı ile iş tecrübesi daha fazla olan X jenerasyonunun, iş yerinde eğlenerek çalışma, çalışma ortamının rahat olması, hızlı kariyer fırsatı elde edebilme ve sosyal hayatlarının işyerlerine olan etkisi gibi unsurlarla birbirlerinden farklılaştıklarını ortaya koyuyor.

Araştırma; beyaz yakalı ve üniversite mezunu 242 kişiyle online anket yöntemiyle gerçekleştirildi. Görüşülen kişilerin 122’si X kuşağı 120’si ise Y Kuşağı.

İş ortamında kendine fırsatlar sunulmasını ve inisiyatif alabileceği ortamlar yaratılmasını bekleyen Y kuşağının yüzde 43’ü yaratıcılığını sürekli direktif alarak değil, kendi kendine tecrübe edinerek öğrenmekten yana olduğunu söylüyor.

Performans değerlendirmesi önemli bir motivasyon kaynağı

Y kuşağının yüzde 69’u yöneticisinden düzenli olarak performansıyla ilgili geri bildirim almanın motivasyonunu artırdığını söylerken X kuşağında bu oran yüzde 53.

Y kuşağı iş yerinde “eğlenerek” çalışmak istiyor

Yöneticiden düzenli olarak performansı ile ilgili geri bildirim almak isteyen Y’lerin; hırslı ve kariyer basamaklarını hızla çıkmak isteyen bir yapısı var. İşyerinde eğlenerek çalışmak, bu jenerasyon için diğer önemli bir motivasyon kaynağı. Y kuşağının yüzde 73’ü iş ortamında eğlenerek çalışmak isterken X kuşağının yüzde 54’ü eğlenceli bir çalışma ortamını önemsiyor.

Özel hayatın iş hayatına etkisi X ve Y kuşağında farklılıklar gösteriyor

Özel ve iş hayatında anlaşabileceği insanlarla beraber olmak, Y jenerasyonu için önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. ‘’Sosyal yaşantımı ve özel hayat saatlerimi etkileyecek hiçbir iş yerinde çalışmam’’ diyenlerin oranı Y kuşağında yüzde 48, X kuşağında ise yüzde 39. Sosyalleşmeyi seven Y kuşağının yüzde 63’ü işyerinin esnek bir çalışma ortamı sunmasını isterken, X kuşağının yüzde 49’u esnek bir çalışma ortamının önemli olduğunu düşünüyor.

Kaynak: Marketing Türkiye

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top