Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2011

Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2011

Türkiye İstatistik Kurumu, 2003 yılından beri her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği Yaşam Memnuniyeti Araştırması ile Türkiye’deki bireylerin mutluluk algılaması, umut, değerler, kişisel gelişim ve kişisel sağlık, gelir ve çalışma hayatı gibi alanlardaki memnuniyetlerini ölçmektedir. Ayrıca, bireylerin kamu hizmetlerinden memnuniyetleri de ölçülmekte ve bunların zaman içindeki değişimi takip edilmektedir. Araştırmada, 18 ve daha yukarı yaştaki fertler kapsanmakta olup, aynı hanedeki fertlerin ankete cevap verirken birbirlerinden etkilenmemesi için, birbirlerinin cevaplarını duymayacakları uzaklıkta görüşme yapılmaktadır.

Ülkemizde 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerin % 62,1’i kendilerini mutlu olarak ifade etmiştir. 

2010 yılında bireylerin % 61,2’si kendini mutlu, % 10,7’si ise mutsuz olarak ifade ederken, 2011 yılında bu oran sırasıyla % 62,1 ve % 9,9’dur.

2011 yılında kadınlarda mutluluk oranı % 64,6 iken, erkeklerde bu oran % 59,5’dir.

Yaş gruplarına göre mutluluk düzeyi değişmektedir. 18-24 yaş grubundaki bireylerde mutluluk oranı % 69,5 iken, 65 ve daha yukarı yaştaki bireylerde bu oran % 57,8’e düşmektedir.

Eğitim düzeyi arttıkça mutluluk düzeyi de artmaktadır. 2011 yılında ilkokul mezunu olanlarda mutluluk oranı % 61,1 iken, yüksekokul ya da üniversite mezunlarında bu oran  % 66,7’ye yükselmektedir. Evli bireylerin, evli olmayanlara göre daha mutlu olduğu görülmektedir. 2011 yılında evli bireylerin % 65,5’i mutlu iken, evli olmayanlarda bu oran % 52,9’dur.

Bireyleri en çok aileleri ve sağlıklı olmak mutlu etmektedir.

2011 yılında kendilerini en çok ailenin mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı % 73,8 iken, kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı % 72,8’dir.

Bireylerin % 75,2’si kendi geleceklerinden umutludur. 

2011 yılında kendi geleceklerinden umutlu olan bireylerin oranı % 75,2’dir. Kadınların %74,9’u, erkeklerin ise % 75,5’i kendi geleceklerinden umutlu olduklarını belirtmişlerdir.

Bireyler daha ucuz ürün tüketmeye başlamışlardır.

Ekonomik gelişmeler karşısında bireylerin % 54,2’si 2010 yılında daha ucuz ürün tükettiğini belirtirken, 2011 yılında bu oran % 55,7’ye yükselmiştir. Buna karşılık 2011 yılında bireylerin % 32,3’ü borçlanmış, % 26’sı tasarruflarında azalma olduğunu ifade etmiştir.


ARAŞTIRMA HAKKINDA GENEL AÇIKLAMA

Yaşam memnuniyeti araştırmasının amacı, Türkiye’deki bireylerin öznel mutluluk algılamasını, sağlık, sosyal güvenlik, örgün eğitim, çalışma hayatı, gelir, kişisel güvenlik ve adalet hizmetleri, kişisel gelişim gibi temel yaşam alanlarındaki memnuniyetlerini ölçmek ve bunların zaman içerisinde değişimini takip etmektir.

Araştırma, örnek hanehalklarındaki 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerle bilgisayar destekli yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmaktadır. Araştırmanın tahmin boyutu Türkiye, kent ve kır olup, alan uygulaması her yılın Kasım ayında gerçekleştirilmektedir. 2011 yılı yaşam memnuniyeti araştırması toplam 3.551 hanehalkında bulunan 18 ve daha yukarı yaştaki 7.368 birey ile görüşülmüştür.

Mutluluk: Acı, keder ve ızdırabın yokluğu ve bunların yerine sevinç, neşe ve tatmin duygularının varlığıyla karakterize edilen durum; hayattan genel olarak memnun olma halidir.

Memnuniyet: İhtiyaçların ve isteklerin karşılanmasından doğan tatmin duygusudur.

Kaynak: TÜİK

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top