Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Yükselen Bir Trend Olarak “Çin Malı”

Yükselen Bir Trend Olarak “Çin Malı”

Uluslararası trend sağlayıcısı Trendwatching, Haziran ayı raporunda “Çin malı ürünleri” ele aldı.

Trendwatching’e göre; trendin ortaya çıkmasında ve gelişmesinde etkili olan faktörler şöyle.

1. URBAN BOOM “KENTSEL PATLAMA”

Hızlı servet kazanma fikrinin cazibesi Çinlileri sürüler halinde kentsel alana çekiyor. Çin’de kentlerde yaşanan inanılmaz tüketim patlamasını anlatan iki istatistik:

  • Kentsel hanelerin sahip olduğu harcanabilir gelirinin 2010 ve 2020 yılları arasında iki katına çıkması bekleniyor (Kaynak: McKinsey, Mart 2012).
  • 2010’da Çin’de 16,000 USD üzerinde yıllık gelire sahip 18 milyon hane vardı. 2020 itibariyle bu rakam, 167 milyon haneye çıkacak. Bu, yaklaşık 400 milyon insan demek. (Kaynak: McKinsey, Mart 2012).

Sonuç: Kaliteli mal ve hizmet talep eden, sofistike kentli Çinlilerden oluşan muazzam bir CITYSUMERS, yani kentsel tüketici sınıfı.

2. BEST OF THE WEST IN THE EAST “BATININ EN İYİSİ DOĞUDA”

Bugüne kadar Çinli tüketicilerin kaliteli ürün ve hizmet talebi, (daha ziyade) batılı markalar tarafından karşılandı. Batılı markalar sadece Çinli tüketicilere mal satmak icin değil, aynı zamanda onlara özel muamele göstermek için de uğraşıp didindiler. Bunu, Çinli tüketicilere özel ürün ve çeşitler sunarak, ya da ayaklarının altına RED CARPET (KIRMIZI HALI) sermek suretiyle yaptılar.

Çinli tüketicilerin beklentilerini belirleyen batılı markaların bu davranış biçimi, Çinli marka ve girişimcilere de en başarılı batılı muadilleri tarafından belirlenen kalite standardını tutturmak ya da aşmak gerektiğini unutmadan öne çıkmak için ilham ve güven verdi.

3. GLOBAL BRAIN “GLOBAL ZEKA”

Çin’in internette kurduğu Çin Seddi benzeri güvenlik duvarının işlevi ortada, ancak yine de Çin ağa bağlı durumda. 513 milyonun üzerinde internet kullanıcısı ile (245 milyon online Amerikalıya kıyasla), Çinli girişimci ve tüketiciler kesinlikle GLOBAL BRAIN bir parçası durumunda: yani, evrensel tüketici kültürü ve yaratıcılığından çılgınca besleniyor. (Kaynak: worldinternetstats.com, Aralık 2011)

Etrafta yüksek kalite, yenilikçi Çinli ürün ve hizmet markalarına rastlamanın her zamankinden daha kolay olmasına şaşmamak gerek. Bunlar hiçbir şey değil. Eğer Çinli yaratıcılığı bir gün gerçekten zincirlerinden kurtulursa, asıl işte o zaman her şey daha yeni başlıyor olacak. MADE FOR CHINA trendinin yerini MADE BETTER IN CHINA (KALİTELİ ÇİN MALI) trendine bırakmasıyla hiper rekabet yeni bir tanıma ihtiyaç duyabilir.

Örnekler

DESIGNED BETTER IN CHINA “KALİTELİ ÇİN TASARIMI”

Başka ülkelere sanat, mimari ve tasarım ihraç etmeye başlamak, güçlü bir ekonomi olmanın en önemli göstergelerinden biridir.

MAD Architects

2013’de bitecek olan Tianjin’deki Sinosteel International Plaza, MAD Architects’den Çinli mimar Ma Yansong tarafından tasarlandı. Plaza’nın çelik ön cephesi yapının iç kolon ihtiyacını ortadan kaldırarak binanın içinde daha fazla kullanım alanı bırakıyor. Büyüklü küçüklü altıgen pencereler Plazanın ön cephesinde bir desen meydana getirirken, aynı zamanda enerji verimliliğini de arttırıyor. Stratejik olarak konumlandırılmış olan pencereler kışın sıcağı muhafaza ediyor, yazın ise bina sakinlerini serin tutuyor.

MADE BETTER BY CHINA FOR ALL “HERKES İÇİN KALİTELİ ÇİN MALI”

Çin’in artan ekonomik gücüne rağmen, geliri nispeten mütevazı seviyelerde olan yüz milyonlarca Çinli var. Devasa bir iç pazarın yanısıra, gelişmekte olan diğer ülkelerde yaşayan milyarlarca tüketiciden oluşan dış pazarlar da, pazara düşük fiyata yüksek kaliteli ürünler sunan Çinli markalar için sonsuz kazanç fırsatları sunmakta.

China Unicom: Uygun fiyatlı akıllı telefonlar

China Unicom Aralık 2011’de 1.5GHz işlemci, 4 inç ekran ve 8 megapiksel kameraya sahip MI-ONE modelini piyasaya çıkardı. Tüketicilerin artan makul fiyatlı akıllı telefon talebini karşılamaya yönelik olarak tasarlanan MI-ONE’ın satış fiyatı 1,999 CNY.

MADE GREENER IN CHINA “ÇEVREYE DAHA DUYARLI ÇİN MALI”

Çin hükümetinin çevre konusunu ısrarla gündemde tutması (hem ekonomik hem de milli gurur sebebiyle) ve giderek daha çok göze çarpan çevre bozulmasının farkında olan kentsel ve kırsal nüfusun hassasiyeti sayesinde, Çinlilerden, çevre koruma alanında gezegenimizi kurtaracak istikrarlı bir inovasyon ve girişimler zinciri bekleyebilirsiniz:

BYD: Elektrikli taksiler Shenzen sokaklarında

Shenzen şehri bir elektrikli taksi filosuna sahip. Çinli otomobil üreticisi BYD tarafından temin edilen 50 adet elektrikli araçtan oluşan filo, pilot proje kapsamında sokaklarda hizmet vermeye başladı. 2012 boyunca filoya 250 araç, yanı sıra 200 elektrikli otobüs ekleme planları var. 

MADE ONLINE IN CHINA “ONLINE ÇİN MALI”

Muazzam büyüklükte bir online nüfus ve batılı online markaların önündeki sansür engeli avantajlarına rağmen Çinli servisler kolaya kaçıp Google, Facebook ve Twitter’ı taklit etmiyor. Tam tersine ünlü muadillerine örnek teşkil edecek uygulamalar geliştiriyorlar.

O.cn: Çin şehirlerinin üç boyutlu haritasını çıkarıyor

O.cn, Çin’in 38 büyük şehrini kapsayan bir online haritalama servisi. Servisin ürettiği 3 boyutlu haritalar sosyal ağlarla etkileşebiliyor. Uygulamada tek tek bina ve alanların üzerine tıklanarak kullanıcılar tarafından yaratılmış veya düzenlenmiş içeriğe erişilebiliyor.

MADE STRANGER IN CHINA “TUHAF ÇİN MALI”

Çin tüketici kültürünün yükselişi ister istemez ‘kayda değer’ ürün ve hizmetlerin doğmasına yol açtı. Oldukça tuhaf tüketici zevkleri var Çinli markalar tarafindan karşılanan.

Kiev: Eski Sovyet uçak gemisi lüks otele dönüştürüldü

Eski Sovyet uçak gemisi Kiev, 2011 yeni Çinli sahipleri tarafından lüks bir otele dönüştürüldü. Gemide 137 standart otel odası, üç VIP misafir odası, iki başkanlık suiti ve lüks bir restoran bulunuyor.

MADE TOGETHER IN CHINA “ORTAKLAŞA ÇİN MALI”

Çin’in dünyanın en yüksek nüfusuna ve güçlü bir ortaklaşa davranma kültürüne sahip olmasından dolayı, tüketicileri bir araya getiren yenilikçi Çinli ürün ve hizmet dalgası pek de süpriz değil.

Handsup.cn: Stok ve fiyat kararını müşterilere devrediyor

Handsup.cn tüketicilerden satın almak istedikleri ürün ve hizmetler ve bunları hangi fiyata satın almak istedikleri konusunda önerilerini isteyerek, tüketicilerin konumunu güçlendirmeyi amaçlıyor. Bir ürün ne kadar çok kullanıcı tarafından talep edilirse, pazara sunuma ihtimali o kadar artıyor ve fiyatı da o kadar düşüyor.

MADE BIGGER IN CHINA “DEVASA ÇİN MALI”

Nüfusun, şehirlerin ya da ekonominin büyüklüğünden olsa gerek, Çin demek ‘büyük’ demek, hatta ‘en büyük’ demek.

Pekin Daxing: ‘Dünyanın en büyük havalimanı’

Pekin Daxing Uluslararası Havalimanı’nın inşaatına 2012 yılı sonunda başlanacak. 2017’de faaliyete geçmesi beklenen havalimanının yılda 200 milyon yolcu ağırlama kapasitede olması planlanıyor. Alan, Pekin’e hızlı bir ray sistemi ile bağlanacak.

MADE EASIER IN CHINA “KOLAY ÇİN MALI”

Dünyanın çeşitli yerlerindeki tüketicileri rahatlık, kolaylık ve pratiklik aramaya iten nedenler, Çin şehirlerinde daha bile ciddi baskılar oluşturuyor. Konu rahatlık ve kolaylık olduğunda ön plana çıkan birkaç Çin inovasyonu:

Ubox: Otomatta cep telefonu ile ödeme kolaylığı sağlayan uygulama

Android, iPhone ve Java temelli telefonlar için geliştirilen bir mobil uygulama olan Ubox, kullanıcıların mobil cihazları üzerinden seçtikleri atıştırmalıkları satın alıp ödemelerine imkân tanıyor. Nakit ödemelere indirim yapılıyor.

MADE FASTER IN CHINA “HIZLI ÇİN MALI” 

Çinli markaların son derece farkında oldukları gibi, en iyinin de iyisini üretme yarışında, hız en esaslı faktörlerden biri.

Broad Group: 15 günde 30 katlı bina yaptı

Çinli imalat ve inşaat firmasi Broad Group 2011 sonunda Çin’in Hunan bölgesinde 30 katlı bir otel inşaatını sadece 15 günde tamamladı. Projenin amacı firmanın Broad Sustainable Building teknolojisini (Broad Sürdürülebilir İnşaat Teknolojisi) sergilemek, tanıtmaktı. 

MADE MORE LUXURIOUS IN CHINA “EKSTRA LÜKS ÇİN MALI”

Bildiğiniz gibi, lüks, Çin’in hikayesinde anahtar rol oynayan bir kavram. Her ne kadar yapılan lüks harcamaları yüksek oranda batılı lüks markalar üzerinde yoğunlaşsa da, zengin Çinliler sayıları giderek artan yerli lüks marka ve hizmetlerin de keyfini çıkarmaktan geri kalmıyor.

Çin Demiryolları: Business class yataklı Pekin – Shanghai ‘Harmony Express’i

Çin Demiryolları Grubu Çin’de yaklaşık 7055 km’lik güzergâh ve hızı 350 km/saati aşan trenlerle, dünyanın en uzun hızlı tren demiryolu ağını kurdu. 2011’de ise üniformalı hosteslerin servis yaptığı, LCD TV’li vagonlarıyla Pekin-Shanghai güzergâhında business class hizmete girdi.

Çin’de 2009 yılında 7.1 milyar EUR olan kişisel lüks tüketim harcaması tutarı, 2011 yılında 12.9 milyar EUR’ya çıktı (Kaynak: Bain, Aralık 2011)

MADE BETTER IN CHINA FOR A WHILE NOW “ÇOKTANDIR KALİTELİ ÇİN MALI”

Bu Trend Briefingde şu ana kadar nispeten son dönemde ön plana çıkan yeni markalardan söz ettik. Ancak elbette halihazırda global ölçekte iş yapmakta olan çok sayıda köklü Çin markası da var:

Lenovo: Yoga dizüstü bilgisayar/tablet bilgisayar karması

2012 başlarında, Çinli bilgisayar üreticisi Lenovo Yoga modelini tanıttı. Cihaz dört farklı şekilde kullanıma uygun, 360 derece hareket edebilen çift menteşeli, bir diz üstü bilgisayar/tablet karışımı. Bu arada Lenovo’nun satışları 2011’in ilk çeyreğinde %43.7 artarak Lenovo’nun dünyanın en büyük PC üreticisi olarak Dell’e olan üstünlüğünde arayı daha da açtı.

İlgili Haberler:

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top