Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Anlık Mesajlaşma Uygulamaları Yeni Gelir Kapıları Açıyor

Anlık Mesajlaşma Uygulamaları Yeni Gelir Kapıları Açıyor

Mobil iletişimin en güçlü oyuncularından anlık mesajlaşma uygulamaları yerelde ve globalde sert bir rekabete tutuşmuş durumdalar. Son zamanlarda Türkiye’deki iletişim faaliyetlerine hız veren We Chat ve Line piyasanın Uzakdoğulu devleri olarak WhatsApp’in tahtını sallamaya başladı bile. Yeni gelir modelleri de deneyen uygulamaların en gözde tercihleri In-App satın alımlar ve mobil oyun platformları.

Aşağıdaki yazı, MediaCat Dergisi Eylül sayısı Advertising Age ekinde yayınlanmıştır.

İnternet aracılığıyla gerçek zamanlı yazışma imkanı sağlayan anlık mesajlaşma servisleri gerek globalde gerekse yereldeki yükselişlerini sürdüredursun, sektördeki rekabet her geçen gün kızışıyor. İletişim faaliyetlerine de hız veren mesajlaşma servislerinin bazıları ücretli bazılarıysa ücretsiz erişim imkanı sunuyor. Mobil iletişimin yeni adresi olarak adlandırılabilecek anlık mesajlaşma uygulamaları dosya transferi, hiperlinkler, sesli dosya gönderimi ve video chat uygulamalarıyla ilgi çekiyor.

Giderek popülerliğini artıran anlık mesajlaşma uygulamaları arasında en çok tercih edilenlerden bazıları WhatsApp, Line, WeChat, Tango, Skype, Viber ve Facebook Messenger. Bunun yanısıra farklı olarak Twitter DM, BBM, iMessege ve Google Talk, Google Voice ve Google+ gibi hizmetleri bünyesinde bulunduran Hangouts gibi farklı modeller de bulunuyor.

AppAnnie verilerine göre, Türkiye’de AppStore’da 22 Ağustos 2013 itibariyle sosyal ağlar kategorisinde en fazla kullanılan anlık mesajlaşma uygulamaları WhatsApp, Line, WeChat, Tango ve Viber olarak sıralanıyor. Informa Nisan 2013 tahmini verilerine göre ise globalde anlık mesajlaşma ile atılan mesaj sayısı 2011 yılında 4,4 milyar iken 2013 yılında 41 milyar olarak belirleniyor.

anlık mesajlaşma

anlık mesajlaşma3

Gelir modelleri farklılık gösteriyor

Anlık mesajlaşma uygulamalarının gelir modelleri de değişkenlik gösteriyor. Örneğin, Türkiye sıralamasında ilk beşte yer alan isimler ücretsiz kullanım özelliğine sahipken, aralarında; Omegle ve Tiny Chat gibi uygulamaların yer aldığı bazı servisler ücretli hizmet sunuyor ve gelirlerini, uygulama mağazadan indirildiği ilk anda temin ediyor. Bunun yanı sıra ücretsiz olanlar da dahil olmak üzere pek çok uygulama In-App yani uygulama için dükkanlar oluşturarak, uygulama içine yerleştirdiği ekstra özellikler için satın alım seçeneği sunuyor.

Uzakdoğulu devler pazardaki rekabeti kızıştırdı

Kısa bir süre önce Türkiye pazarına giren ve iletişim faaliyetlerine hız veren WeChat ve Line en gözde uygulamalardan ikisi. Türkiye pazarına hızlı bir şekilde giriş yapan ve yereldeki sıralamada ikinci sırada yer alan Güney Koreli Naver çatısı altındaki Line, satışa sunulan çıkartmalardan oluşan Line karakterleri, takipçi modeli ve zaman tüneli gibi özellikleriyle benzerlerinden ayrılıyor ve bu nitelikleriyle kendine farklı bir gelir kapısı sağlıyor. Line Camera, Line Brush ve Line Card gibi ek uygulamalarıyla da markasına zenginlik katan Line’ın dünya çapındaki kullanıcı sayısı 200 milyonun üzerinde.

Çin’in en büyük internet şirketi olan Tencent Holding çatısı altında yer alan WeChat Çin’de 300 milyonun ve global pazarda 100 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip. Aylık aktif kullanıcı sayısı 300 milyonu bulan WhatsApp’la büyük bir rekabet içinde olan WeChat Türkiye’de de gösterimde olan Messi’li reklam filmleriyle hem üzerindeki ilgiyi hem de kullanıcı sayısını bir hayli arttırdı. WeChat Genel Müdür Yardımcısı ve Uluslararası PR Sorumlusu Katie Lee’nin açıklamasına göre, Messi’li televizyon reklamı yeni kullanıcı kayıtlarında yüzde 200’lük bir artış yaşanmasını sağladı. Bunun yanı sıra Hong Kong merkezli Barclays Pic analisti Alicia Yap’in analizlerine göre, WeChat’in oyunlar ve benzeri hizmetler sunması halinde yıllık gelirini 350 milyar dolara yükseltmesi söz konusu.

anlık mesajlaşma2Zirvedeki WhatsApp reklamlı modeli reddediyor

Aylık aktif kullanıcı sayısı 300 milyonu bulan ve kısa bir süre önce iPhone kullamcıları için yıllık üyelik modeline geçen WhatsApp, anlık mesajlaşma uygulamalarını zirvesinde yer alıyor. Her ne kadar Facebook, mobil mesajlaşma uygulaması Facebook Messenger ile WhatsApp arasında bir rekabet olduğunu reddetse de, Advertising Age’in öngörüsü ABD’de yeterli düzeyde popülerlik kazanamamış olan WhatsApp’ın kısa bir süre içerisinde Facebook’un mobildeki ilerleyişini yavaşlatacağı yönünde.

13 Haziran’da kendi hesabından gönderdiği bir tweet’le 24 saat içinde kendi platformları aracılığıyla gönderilen mesajın 27 milyarı bularak bir rekora imza attıklarını duyuran WhatsApp’in bu etkileyici büyüme grafığine rağmen reklamlara son derece mesafeli duruşu ilgi çekici. Marka blog’undan yayınladığı bir yazıda ‘Neden reklam satmıyoruz?’ sorusuna, “Reklam yalnızca estetiğin bozulması, zekamıza yöneltilmiş bir hakaret ve düşüncelerin sekteye uğraması değildir… İşin içine reklam girdiğinde, kullanıcı ürünün kendisine dönüşür” diyerek yanıt vermişti.

Tango’nun yeni gelir kapısı mobil oyun hizmeti

Haziran ayında 120 milyon kullanıcıya ulaştığını duyuran video-chat uygulamasi Tango, aynı ay içinde mobil oyun platformu oluşturdu. Kuzey Kore’deki Kakao ve Japonya’da Line’ın mobil oyun platformlanyla ciddi paralar kazanmasının ardindan ABD merkezli Tango da aynı yolu denedi. Geçtiğimiz ay ise kendi oyununu ürettiğini duyuran uygulama, kullamcısımn karsisina Road Riot adlı oyunla çıktı. Tango bugün tam 212 ülkede hizmet veriyor.

Viber yeni gelir modelleri deniyor

193 ülkede 200 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Viber yalnızca ücretsiz arama imkanı değil, mesaj, fotoğraf, video gönderimi ve lokasyon paylaşımı fırsatı da sunuyor. Reklam kullanımını tercih etmeyen uygulama kısa bir süre önce ‘çağrı sonlandırma’ modelini test ettiğini açıkladı.

Bu şekilde yeni bir gelir modeli de deneyen Viber yakın gelecek de Ödemeli ek hizmetler de sunma hazırlığı yapıyor Benzer şekilde en çok tercih edilen mobil anlık mesajlaşma uygulamalarından biri olan Messenger, görüntülü sesli arama ve ses kaydı özellikleriyle benzerlerinden ayrılıyor. Buna ek olarak sosyal medya devi mesajlaşma özelliği için sıra dışı uygulamalar geliştirmekten de çekinmiyor. Örneğin Ocak ayı içinde Despicable Me 2 filmiyle yapılan bir anlaşma lie filmin karakterlerinden oluşan markalı çıkartmalar mesajlaşma bölümüne eklenmişti. Gelirinin yüzde 30’unu çıkartma satarak elde eden Line’dan farklı olarak bu özelliğini bir gelir kapısı olarak değerlendirmeyen Facebook, hizmeti kullanıcılara ücretsiz olarak sunmuştu.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top