Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Content Marketing – İçerik Pazarlaması

Content Marketing – İçerik Pazarlaması

Günümüzde artık pazarlamanın en önemli unsurlarından biri olarak content (içerik) kavramını görmekteyiz.

Content marketing; hedef kitleyi kendine çekmek, ona sahip olmak, açık ve anlaşılır biçimde ilgili kitleyle bağlanmak için ilgili ve katma değerli içerik yaratmak ve bunu dağıtmak için kullanılan pazarlama tekniği olarak da bilinmektedir. Pazarlama dünyasında bu olgu kesintisiz pazarlama olarak da nitelendirilmiştir.

Bu stratejinin en temel yanı markaların tüketiciye değer katacak bilgileri aktardıklarında onların sadakatini kazanmalarıdır.  Bu durum birçok marka ve vakada kendini ispat etmiştir. Content marketing, P&G, Microsoft, vb. gibi dünyanın önde gelen büyük markaları tarafından yıllardır kullanılmaktadır.

Content Marketing Yeni Bir Uygulama Değil

Markalar yüz yılı aşkın bir süredir hikayelerini anlatıyorlar. 1895 yılında ilk olarak John Deere’nin müşterileri için yarattığı tarım ve ziraat dünyasına bilgi veren The Furrow dergisi ile başlayan içerik yaratma ve bir alanı sahiplenmenin 1920’ler ve 1930’larda radyo programlarının popüler olması ile P&G’nin ilk kez radyo programlarını ve ağırlıkla radyo dizilerini sahiplenmeye başlaması ile devam eder.  P&G halen 1970’lerde TV programları sahiplenmekten bugün çok daha büyük ve entegre içerik üretimi ve kullanımına pazarlama faaliyetlerinde yer vermektedir.

Günümüze daha yakın zamanlara gelindiğinde ortalama bir şirketin content üretimi ve dağıtımı için yılda 1,8 milyon dolar harcamaya başladığını görüyoruz. Markaların artık pazarlama bütçelerinin ortalama %26’sını content yaratma ve uygulamaya harcadıklarını biliyoruz.

Günümüz Tüketicisi İçerik Odaklı

Günümüz tüketicisi artık içerik konusunda sürekli arayış içinde olan ve daha seçici bir kitleye dönüşmüştür.

Bunun yanısıra günlük maruz kaldığı  ve çoğu zaman umursamadıkları binlerce marka mesajı arasında boğulmuş olan tüketiciye ulaşabilmek için onlarla sadece mal veya hizmet satmaktan ziyade onlara deneyim yaşatacak bilgilendirecek içerikler sunmak gerekmektedir.

2012 Content Marketing Research Report içinde belirtildiği üzere pazarlamacıların ve markaların %60’ının içerik pazarlama harcamalarını önümüzde ki 12 ay içerisinde artıracaklarını görmekteyiz. Bu durum artık pazarlamanın yol almasında içeriğin bir motor görevi üstlendiğinin de göstergesidir.

Yapılan tüm araştırmalarda tüketicilerin ürün veya hizmetlere yönelmeden önce markalar hakkında kendilerini donanımlı hale getirdiklerini görmek mümkün. Çoğu zaman potansiyel tüketici markaya dair kararını bizzat araştırarak veriyor. Yani marka ile olan etkileşim markanın dışında gelişebiliyor. Diğer taraftan markalar ve pazarlamacılar tüketicilere onlarda değer yaratacak içerikler dahilinde dokunduklarında tüketici ve marka arasında olan diyalog sadakate hatta markayı sahiplenmeye kadar bile gidebiliyor.

2012’ye yönelik Content Marketing tahminleri: Öne Çıkacak Bazı Trendler

Marka ve İçerik Sinerjisi: Artık marka ve içerik ilişkileri daha entegre olarak konumlanacak. Yeni dönem markaların tüketicinin tutkularına ulaşmaları için kullandıkları içeriklerin dönemi olacak.

Bütünleşik Ekranların Gücü: Tüketicinin içeriği takip ettiği kadar yeni dönemde markalar tüketiciyi tüm ekranlar ve ziyaret ettikleri tüm alanlarda izleyip onlarda iz bırakabildikleri kadar başarılı olacaklar.

Mobil Hayat ve İçerik: Mobil içerikler artan mobil cihazların kullanımı ile doğru orantılı olarak daha fazla ve farklı şekillerde tüketicilerin yaşamlarında olacak.

Doğru İçerik Ulaştırma Kanallarının Tercihi: Yeni dönem hangi türden olursa olsun içeriklerin müşteri beklentilerine ve eğilimlerine göre dağıtımının yapılacağı bir dönem olacak. Kanal tek başına değil içeriğin dağıtım biçimine göre kendi kendine oluşacak.

Yeni Yılın Yükselen Yıldızı “Video”: Medya planları içerisinde gizli kahramanlar olarak artık video içerikleri daha fazla önem kazanacaklar.

Kendi Kanalına Sahip Olan Markaların Çıkışı: Medya alanı kiralayan markalar artık daha sık kendi medya alanlarını yaratıp tüketici ile buluşacaklar. Örn: P&G’nin Man of the House, Being Girl ve LifeGoesStrong. GE’nin ecomagination, Unilever’in Adrenalist.com ve RedbullUsa.com işleri.

Akıllı İçerik Konvansiyonel Medya’ya Karşı: Günümüz bilgi kargaşası içerisinde markaların başarılı olabilmesi için artık stratejik olarak üretilmiş içerikleri kullanımı önem kazanacak.

Hikayeler Başarıyı Beraberinde Getirecek: Hikayeleri olan markalar, ürünler ve hizmetler artık daha tutulur ve marka sadakati yönünde daha değer kazanan bir hale dönüşecekler. Başarı sadece kullanılan kanallarda değil içerikle anlatılan hikayelerde de kendini gösterecek.

Hazırlayan: Koray Özduygu

VivaKi Content
Top