Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Üniversiteler Sosyal Medyanın Farkına Vardı Mı?

Üniversiteler Sosyal Medyanın Farkına Vardı Mı?

Türkiye’de üniversitelerin sosyal medya kullanımlarını ölçmek ve bir sıralama yapmak için Futurarts bir araştırma yaptı. Araştırmada Türkiye’deki tüm üniversitelerin (107 Devlet, 61 Vakıf) kurumsal sosyal medya hesapları incelenmiştir. Bu araştırmayı yaparken baz alınan kriterleri tekrar hatırlatmakta fayda var. Sosyal medyada yetkisiz kişilerce açılan resmi olmayan kurumsal hesaplar olduğu için doğru bir analiz yapabilmek için sadece üniversitelerin web sitelerinde yer alan sosyal medya hesapları araştırma kapsamında incelenmiştir. Araştırma Facebook, Twitter, Friendfeed, Linkedin, Formspring, Foursquare, Youtube, Dailymotion, Vimeo, Flickr, Blogger, Tumblr ve Google Plus sosyal medya ağları üzerinden yapılmıştır. Araştırmada kullanılan sayısal veriler 17 Ocak 2012 tarihine aittir.

Futurarts’ın araştırmasına göre geçtiğimiz 6 ayda üniversitelerin;

  • Facebook hesaplarının toplam takipçi sayısı 177 binden 357 bine çıkmıştır. Üniversitelerin Facebook takipçi sayısında yüzde 100’den fazla bir artış olmuştur.

  • Twitter hesaplarının toplam takipçi sayısı 23 binden 70 bine yükselmiştir. Üniversitelerin Twitter takipçi sayısındaki artış oranı ise yaklaşık yüzde 200 olmuştur.

  • YouTube kullanan üniversitelerin sayısı ise 14’ten 28’e yükselmiştir.

Üniversitelerin en çok tercih ettiği sosyal medya ağı Facebook ve Twitter.

Türkiye’deki üniversiteler sosyal medyada en çok Facebook’u kullanmaktadırlar. Devlet üniversitelerinin 34’ü (yüzde 32), vakıf üniversitelerinin ise 48’i (yüzde 79) Facebook kullanmaktadırlar. Facebook’tan sonra en çok kullanılan sosyal medya mecrası ise Twitter’dır. Türkiye’deki devlet üniversitelerinin 29’u (yüzde 27), vakıf üniversitelerinin ise 43’ü (yüzde 70) Twitter kullanmaktadırlar. Daha sonra sırasıyla kullanılan sosyal medya mecraları Youtube (28), FriendFeed (9), Flickr (8), Vimeo (7), Foursquare (6), LinkedIn (5), Tumblr (3), Dailymotion (3), Formspring (3), Blogger (2) ve Google Plus (2)’tır.

Devlet üniversiteleri kısmen de olsa sosyal medyanın farkına vardı.

6 ay önce devlet üniversitelerinin sadece 21 tanesi (yüzde 20) en az bir sosyal medya mecrasını kurumsal olarak kullanmaktayken bu sayı şimdi 35 (yüzde33) olmuştur. Vakıf üniversitelerine baktığımızda ise 6 ay önce 55 tane vakıf üniversitesinden 40 tanesi (yüzde 73) en az bir sosyal medya mecrasını kullanırken bugün 61 vakıf üniversitesinden 49’u (yüzde 80) en az bir sosyal mecrası kullanmaktadır.

Oranlara bakıldığında vakıf üniversitelerinin devlet üniversitelerine büyük bir fark attığı görülmektedir. Devlet üniversitelerinin ortalama Facebook takipçi sayısı 1.368’den 2.747’ye çıkmıştır. Vakıf üniversitelerinde ise bu sayı 3.737’den 5.510’a yükselmiştir. Vakıf üniversitelerinin ortalama takipçi sayısının devlet üniversitelerinin yaklaşık 2 katıdır. Devlet üniversitelerinin ortalama Twitter takipçi sayısı 812’dir. Vakıf üniversitelerinde ise bu sayı 1.078’dir.

Devlet üniversiteleri Facebook sıralamasında İstanbul Üniversitesi ilk sırada.

Facebook takipçi sayısına göre devlet üniversiteleri sıralandığında ilk sırada İstanbul Üniversitesi yer almaktadır. İstanbul Üniversitesi’ni İstanbul Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi takip etmektedir. 6 ay önce Facebook kullanmayan Boğaziçi, Ortadoğu Teknik ve Yıldız Teknik Üniversiteleri bugün ilk 10’un içinde yer almaktadırlar. Ancak halen Facebook kullanmayan devlet üniversiteleri çoğunluktadır. Özellikle köklü devlet üniversitelerinin sosyal medyada yer almaması üzerinde düşünülmesi gereken bir durumdur.

Devlet üniversiteleri Twitter sıralamasında da ilk sırada İstanbul Üniversitesi var.

Twitter takipçi sayısına göre devlet üniversiteleri sıralandığında ilk sırada yine İstanbul Üniversitesi yer almaktadır. İstanbul Üniversitesi’ni İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi takip etmektedir. 6 ay önce Twitter’da yer almayan Boğaziçi, Ortadoğu Teknik ve Yıldız Teknik Üniversiteleri bugün ilk 10’un içinde yer almaktadırlar. Ancak halen Twitter kullanmayan devlet üniversiteleri çoğunluktadır. Devlet üniversitelerinde Twitter kullanımı Facebook kullanımına göre daha geridedir.

Vakıf üniversiteleri Facebook sıralamasında Zirve Üniversitesi hala zirvede.

Facebook takipçi sayısına göre vakıf üniversiteleri sıralandığında 6 ay önce ilk sırada olan Zirve Üniversitesi bugün de ilk sırada yer almaktadır. Zirve Üniversitesi’ni, Okan Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Gazikent Üniversitesi takip etmektedir. 6 ay önce Facebook sıralamasında 20. sıralarda olan İstanbul Aydın ve Melikşah Üniversiteleri etkili sosyal medya çalışmaları ile ilk 10’a girmişlerdir. Bahçeşehir Üniversitesi ise 9. sıradan 3. sıraya yükselmiştir. Bunun yanında 6 ay önce ilk 10’da olan İstanbul Şehir ve İstanbul Kültür Üniversiteleri yerlerini koruyamayarak ilk 10’dan aşağıya düşmüşlerdir.

Vakıf üniversiteleri Twitter sıralamasında Bilkent Üniversitesi başı çekiyor.

Twitter takipçi sayısına göre vakıf üniversitelerinde ilk 4 sıra 6 ay önceye göre değişmedi. Ocak 2012’deki sıralamada ilk sırada Bilkent Üniversitesi yer aldı. Bilkent Üniversitesi’ni, Yeditepe Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi takip etmektedir. 6 ay önce Twitter kullanmayan İstanbul Ticaret ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversiteleri etkili sosyal medya çalışmaları ile ilk 10’a girmişlerdir. Bunun yanında 6 ay önce ilk 10’da olan Özyeğin, Kadir Has ve Işık Üniversiteleri yerlerini koruyamayarak ilk 10’dan aşağıya düşmüşlerdir.

Üniversiteler mobil uygulamalardan bihaber.

Sosyal medyanın haricinde üniversiteler mobil uygulamalar alanında da incelenmiştir. Mobil uygulama alanında üniversitelerin durumu sosyal medya kullanımına göre çok daha kötüdür. Günümüzde akıllı telefon kullanımı çok hızlı bir şekilde artarken sadece 2 devlet üniversitesinin ve 10 vakıf üniversitesinin mobil uygulaması bulunmaktadır. Mobil uygulaması bulunan üniversiteler: Bahçeşehir Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Zirve Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi.

Sosyal medyada daha yapacak çok işimiz var

Yukarıda sonuçları verdiğimiz gibi geçtiğimiz 6 aylık dönemde üniversitelerin sosyal medya kullanımı artmıştır. Öyle ki Facebook’ta toplam takipçi sayısı yüzde 100, Twitter’da ise yüzde 200 artıştır. Vakıf üniversiteleri sosyal medyanın öneminin farkında olarak hareket ederken devlet üniversitelerinde aynı algı mevcut değildir. Devlet üniversiteleri sosyal medya alanında daha çok çalışmalıdır, mevcut ve aday öğrencilerine bu şekilde ulaşabileceklerini göz ardı etmemelidirler.

Sosyal medya hesaplarını ve mobil uygulamalarını web sitelerinde hala duyurmayan üniversiteler bulunmaktadır. Üniversiteler resmi sosyal medya hesaplarını ve mobil uygulamalarını mutlaka web sitelerinin ana sayfalarında ve iletişim sayfalarında etkili bir şekilde duyurmalıdır. İletişim sayfasında sosyal medya hesaplarına yer vermeyen ve ana sayfada etkili bir şekilde sosyal medya hesaplarını duyurmayan üniversiteler bu konuda yanlış bir strateji izlemektedir.

2011 yılındaki üniversite yerleştirme sınavında vakıf üniversiteleri sosyal medyayı oldukça aktif bir şekilde kullanmış ve aday öğrencilere bu şekilde ulaşmışlardır.

Üniversiteler sosyal medya hesaplarını sadece tanıtım ve reklam için kullanmamalıdır. Sosyal medya öğrenciler ve üniversiteler arasında anlık bir iletişim sağlayan bir köprü olmalıdır.

Kaynak: futurarts

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top