Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Dijital Anneler Ve Dijital Babalar

Dijital Anneler Ve Dijital Babalar

Publicis One D&A (Data&Analytics) birimi DataWise olarak GWI* verileri ile özel olarak hazırladığımız bu çalışmada; Türkiye’deki aktif internet kullanıcısı anneler ve babalar ele alınıyor. 

Annelerin ve babaların online dünyada bulunma motivasyonları, dijital dünya ve internete dair düşünceleri, sosyal medya ve ürün odaklı davranışları inceleniyor. Sosyal medya davranışları arasında bu mecralarda takip ettikleri kişiler ve konuştukları konu başlıkları irdelenirken, ürün kapsamında ise satın alma öncesi ürün araştırma kaynakları açıklanıyor.

*Türkiye dahil 36 farklı ülkede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Global Web Index Araştırması, her gün internete bağlanan ve günde 1 saatten fazla vakit geçiren aktif internet kullanıcısı 917.000’i aşkın katılımcıyı kapsıyor. Türkiye dataları 16-64 yaş arası aktif internet kullanıcısı 15.643 kişiye yönelik gerçekleştirilen online anket sonuçlarına dayanıyor.

Dijital anne ‘öğrenmek’ için internette

Global Web Index verilerine göre Türkiye’deki dijital annelerin internet motivasyonları sıralandığında dijital babalar ile paralel olduğu görülüyor. Annelerin motivasyonlarında ilk sırada ‘Nasıl yapılır?’ (%71) araştırmaları yer alıyor. İkinci sırada ise %67’lik oran ile ‘eğitim’ araştırmaları ve ardından ‘Gündemi takip etme’ motivasyonu (%66) geliyor. Dijital babalarda da bu motivasyonlar aynı şekilde sıralansa da annelere göre bu davranışların penetrasyonları genel olarak düşük kalıyor. Ayrıca bir internet kullanım motivasyonu olarak içerik paylaşmak, eğlence içerikleri tüketmek ve fikir paylaşmak gibi motivasyonlar annelerin babalara göre en çok farklılaştığı unsurlar olarak öne çıkıyor.

Anneler internette gizlilik konusunda hassas

Dijital anne ve babaların dijital dünyaya dair düşüncelerini incelediğimiz bu bölümde, bilgiye ihtyaç duyulan anlarda ilk başvurulan kaynağın internet olduğu öne çıkıyor ve bu konu da hemfikir görünüyorlar. İki taraf da sürekli olarak online dünyaya bağlı olduklarını belirtse de, bu fikre katılan anneler, babalara göre çok daha fazla. İnternet ve gizlilik konusundaki düşüncelere bakıldığında, annelerin babalara göre bu konuda daha hassas olduğu görülüyor. Özellikle anneler babalara göre internette kimliklerini gizleme konusunda da daha hassaslar. Mobil telefonların varlığı ise anneler için, babalar için olduğuna göre daha önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Anneler, internetin insanları birbirine yaklaştırdığı konusunda babalara göre daha pozitifken ve online dünyada sevdiği markalara da yer vermekten çekinmezken, babalar annelere göre daha yoğun olarak online dünyanın sosyal izolasyona neden olduğunu düşünüyor.

Kimleri takip ediyorlar?

Dijital anne ve dijital babaların sosyal medyada takip ettikleri kişiler arasında ilk 3 isim ortak olarak bulunuyor. Bunlar gerçekten hayatta tanıdıkları kişiler, sevdikleri markalar ve haber/medya kuruluşları olarak sıralanıyor. Fakat farklılaştıkları noktalar kadınların ve erkeklerin ilgi alanlarına göre tahmin edilebilir ölçüde değişiyor. Anneler TV sunucularını, bloggerları ve oyuncuları sosyal medyada babalara göre daha fazla takip ederken, babalar ise spor yıldızlarını, iş adamlarını ve gazetecileri annelere göre sosyal medyada daha çok takip ediyor.

Moda ilk sırada

Dijital dünyada bu denli vakit geçiren ve bağlı olan bu grupların, sosyal medyada neler konuştuğuna baktığımızda, anneler en çok moda, kitap ve filmler hakkında konuştuklarını belirtirken, babaların ilk 3 konu başlığında spor, teknoloji ve fimler geliyor. Cilt bakımı ve ebeveynlik konuları annelerin babalara kıyasla en çok farklılaştığı konular olarak yer alıyor. Babalar ise bilgisayar ve otomobil konularında annelere göre çok daha fazla konuşuluyor.

Anneler sosyal ağlarda, babalar fiyat karşılaştırma sitelerinde

Satın alma öncesinde yapılan ürün araştırmalarında annelerin ve babaların ortak kaynağı arama motorları olarak ortaya çıkıyor. (Anneler: %52, Babalar: %59) Anneler için satın alma öncesi ürün araştırmalarında önemli rol oynayan bir diğer kaynak ise sosyal ağlar olurken (%50) ve bu konuda babalara (%40) göre oldukça ayrışırlarken, babaların ikincil en önemli kaynağı fiyat karşılaştırma siteleri (%44) olarak görülüyor.

Raporun tamamına Campaign Türkiye Dergisi Mayıs sayısından ulaşabilirsiniz.

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top