Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’de Ve Dünya’da Dijital Reklamcılığa Eğilim Artıyor

Türkiye’de Ve Dünya’da Dijital Reklamcılığa Eğilim Artıyor

RTB House, 40 ülkeden topladığı verilerin analizlerini paylaşarak sosyal medya ve klasik web sitelerinde verilen reklamların sonuçlarını duyurdu. Sosyal medyada ortaya çıkan inanılmaz kullanıcı yoğunluğu ve reklamlara tıklama oranına (CTR) rağmen, klasik web sitelerindeki reklamlara tıklayarak işlem gerçekleştirenlerin oranı (CR) daha yüksek sonuç vermeye devam ediyor. İki kanalı bir arada kullananlar ise daha iyi sonuç elde ediyor.

RTB House’un yaptığı analizlere göre, görüntüleme başına reklama tıklayan kullanıcı oranı (CTR) sosyal medyada çok daha seyrediyor. 40 ülkeden elde edilen verilere göre, sosyal medyada ortalama CTR yüzde 1,52 olarak gerçekleşirken, bu oran klasik web sitelerinde yüzde 0,80’de kalıyor. Sosyal medyadaki yüksek tıklama oranın en çarpıcı farkın görüldüğü ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye’de sosyal medyadaki reklamlar, klasik web sitelerine kıyasla yüzde 110 daha fazla tıklanıyor. Buna rağmen, reklama tıkladıktan sonra gittiği sitede aksiyon alan kullanıcıların oranı (CR) sosyal medyadan gelenlere kıyasla yüzde 42 daha fazla. Türkiye’de bu fark yüzde 88’e kadar çıkıyor.

Ortaya çıkan sonuçları yorumlayan RTB House Türkiye Ülke Müdürü Okay Tuğ, “Aynı anda hem sosyal hem de klasik display reklam kullanımı tek başına kullanımlara göre daha iyi sonuç veriyor. Özellikle Türkiye’de diğer ülkelere kıyasla sosyal medyadaki tıklamaların daha fazla olduğu görülüyor. Bununla birlikte klasik web sitelerindeki reklamlardan gelen kullanıcıların daha fazla alışverişe meyilli olduğunu gözlemliyoruz” dedi. Tuğ, tek bir reklam kampanyası dahilinde sosyal medya ve klasik web sitesinin birlikte kullanımının hem görünürlüğü hem de elde edilen dönüşümü artırdığını aktardı.

İncelemeleri, yorumları ya da sosyal medyada markaları görmek kullanıcıların satın alma davranışlarına doğrudan etki edebiliyor. Bu nedenle artık sosyal medya satın alma yolculuğunun önemli bir parçası haline geldi. Zenith Optimedia’nın öngörülerine göre, 2019 yılına gelindiğinde dünya çapındaki tüm online reklam harcamalarının yüzde 20’i sosyal medyaya ayrılarak 50 milyar dolara ulaşacak.

IAB tarafından açıklanan Türkiye’deki 2016 yılı dijital reklam yatırımları, geçen yıla göre yüzde 13,7 oranında artarak 1.872,4 milyon liraya ulaştı. Programatik harcamaları ise 2015 yılında 78,5 milyon lirayken, yaklaşık 11 kat artış göstererek 2016 yılında 993,8 milyon lirayı buldu. Dünya çapında ise eMarketer’ın öngörülerine göre, 2017 yılında dijital reklam harcamaları 223,74 milyar dolara ulaşarak toplam harcamaların yüzde 38,3’üne ulaşacak ve 2020 yılına gelinceye kadar çift haneli büyümeye devam edecek.

1493792771_RTB_House_power_display_TR

Kaynak: SosyalMedyaPort

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top