Üst
Connected One / Anasayfa  / İnternetin bir sonraki bölümü: Metaverse

İnternetin bir sonraki bölümü: Metaverse

Eğer dijital dünya ve teknolojiyle ilgileniyorsanız, son dönemlerin en moda kelimesini muhtemelen duymuşsunuzdur: Metaverse.

 

 

Metaverse kelimesi “öte” anlamına gelen “meta” ve “evren” anlamına gelen “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor: Evrenin ötesi. Metaverse’ün tek bir tasarımcısı, bir sahibi veya kesin bir tanımı yok. Ancak iki boyutlu (2D) olarak deneyimlediğimiz World Wide Web’e (www) benzer, fiziksel gerçeklikle artırılmış gerçekliğin (AR) ve sanal gerçekliğin (VR) birleşiminden oluşan dijital alan olarak tanımlanabilir. Bu da bilgisayar başında oturarak tamamen dijital olan sonsuz bir evrene, sadece bir kulaklık ve gözlükle seyahat edebilme şansına sahip olmak anlamına geliyor.

 

 

Metaverse, ilk olarak 1992 yılında yazar Neil Stephanson’un Snow Crash romanında ortaya atılmış bir kavram. Geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan ise Ernest Cline’ın 2011’de piyasaya sürülen ve 2018 yılında Steven Spielberg tarafından sinemaya uyarlanan Ready Player One adlı kitabı oldu.

 

 

Sosyal medyadan çevrimiçi oyuna, kripto para birimlerinden Non-Fungible Token’a (NFT) kadar metaverse’ün içerisinde barındırmayı vaat ettiği alanları aslında bir süredir hayatımızda parçalar hâlinde deneyimliyoruz. Örneğin; kendi evrenlerine sahip Minecraft, Fortnite, World of Warcraft ve Second Life gibi oyunlarda online olarak diğer kullanıcılarla etkileşime geçip etkinliklere katılabiliyor, bu platformlarda oluşturduğumuz avatarlarımız için sanal ürün/hizmet alışverişi yapabiliyor ya da sanal ortamda NFT’lerin sergilendiği bir müzeyi gezerek, kripto parayla bu sanat eserlerine sahip olabiliyoruz.

 

 

Metaverse ise işte tam da bu noktada devreye giriyor ve bu dijital dünyaları birleştirerek tek bir evren kurmayı hedefliyor. Elbette bahsettiğimiz bu evren; sadece oyunlar etrafında kurgulanacak bir evren yerine, merkezine toplumsal insan etkileşimini alan ve gerçek dünyamızın dijital bir kopyası olmasının yanında çok daha fazlasını içinde barındırmayı hedefliyor. Metaverse, gerçek dünyadakine benzer finansal mekanizmaları, iş alanlarını ve sosyalleşme alanlarını da içinde bulunduran sanal bir ekonomiye de sahip olacak. Son dönemde bu kadar gündeme gelmesinin ve popülerleşmesinin en büyük sebeplerinden biri ise Facebook, Epic Games, Nvidia gibi dijital dünyada öncü diyebileceğimiz şirketlerin metaverse’ün gelecekteki önemini anlayarak yapmaya hazırlandıkları yatırımlar diyebiliriz.

 

 

Metaverse bize, yaratacağımız avatar ile arkadaşlarımızla sosyalleşmemizi, alışveriş yapmamızı, sergi gezmemizi ya da maceralara atılmamızı, kısacası gerçek evrende yapabildiklerimiz ve çok daha fazlasını yapabilmemiz için alternatif bir evren sunuyor.

 

 

Yaratıcı fikirlerle ezber bozma

 

 

Açık hava, özel uygulama fırsatları değerlendirildiğinde medya araçları içinde en elverişli mecralardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Açık hava kullanımları ile ciddi bir toplumsal duyuru alanı oluşturduğumuz için bu fırsatı iddialı sayılabilecek yaratıcı bir proje ile Metaverse dünyasında iletişim ve pazarlama nasıl olacak?

 

 

Bu sorunun cevabını şimdiden vermek güç olsa da dijital reklamcılığın sanal ortamlara adapte olacağını ve yeni pazarlama ve reklamcılık modelleri yaratacağını söylemek yanlış olmaz.

 

 

Markaların hem VR hem de AR teknolojileri ile içerikler ve pazarlama stratejileri üretmesi gün geçtikçe daha kaçınılmaz hâle gelecek. Markaların, metaverse’te bir reklam panosu satın almak, Discord gibi bir platformda kitlelerle etkileşime girmek veya sanal varlıklar oluşturmak gibi ihtiyaçlarına cevap veren şirketlerle işbirliği yapması gerekecek. Bu tarz şirketler hem artırılmış gerçeklik hem de sanal gerçeklik arasında bir köprü görevi görürken, pazarlamacı ve iletişimciler de fiziksel ve dijital arasındaki çizgileri bulanıklaştıran yaratıcı ve deneyim odaklı reklam kampanyaları üzerine çalışacak.

 

 

Küresel tüketicilerin %93’ünün, teknolojinin geleceğimiz olduğu konusunda hemfikir olduğunu, %76’sının ise günlük hayatlarının teknolojiye bağlı olduğuna inandığını ve %81’inin bir markanın dijital varlığının mağazadaki varlığı kadar önemli olduğunu söylediğini düşünürsek, kitlelerin metaverse evrenine hızla adapte olacağını öngörebiliriz.

 

 

Bakalım metaverse ve bu yeni evreni deneyimleme biçimimiz; iş yapış şeklimizi, iletişim ve tüketim anlayışımızı nasıl değiştirecek…

 

 

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top