Üst
Connected One / Anasayfa  / Sosyal medya kullanmanın yaşı olur mu? 🤳

Sosyal medya kullanmanın yaşı olur mu? 🤳

Bir sosyal medyacı olarak değinmek istediğim konu sosyal medya oldu. Hem biraz hayatımızdaki gelişimini birlikte hatırlayalım hem de ben biraz içimi dökeyim istedim.

 

Sosyal medya, hayatımıza, benim üniversitede olduğum yıllarda Facebook ile girdi. O zamanlar sadece üniversite uzantılı e-posta adreslerimizle kaydolabiliyorduk. Yine üniversitedeyken 0.facebook kullanımı, Twitter’ın gelmesi, akıllı telefonlar derken yıl oldu 2022…

Tüm bu yıllar içerisinde sosyal medya gibi bizler de dev bir değişimden geçtik. Ben mesela 1988 yılında doğduğumda renkli TV yayınlarına henüz geçilmişti ancak üniversiteye başladığım 2007 yılında doğan çocuk direkt olarak dijital bir dünyaya doğdu. Son yıllarda teknolojinin ilerleme hızı birçok konuda hızlı değişikliği de yanında getirdi. Benim için lise zamanı SMS’te “:)” gülmek demekken, şu an random gülmek “dlskjfsldf” bile eskimeye başladı. “😂” şu emojinin ne kadar old school olduğundan bahsetmiyorum bile. :) Artık sticker’lar var.

 

 

Şu an reklam ajanslarında sosyal medya ekibinde çalışan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu 20’li yaşlarının başında. Bu da demek oluyor ki doğduklarında ya da çok küçük yaşlarındayken sosyal medyayla, akıllı telefonla, dijital hayatla tanıştılar. Dolayısıyla kendi aralarında yeni dünyaya ait bir dil kurdular. Hatta bazen yeri geldi, bu dili ebeveynleri bile anlayamadı.

 

 

 

 

Sadece sosyal medya ekibi de değil, tüm ajans çalışanları, tüm yeni nesil çalışanlar… Ama tabii benim odak noktam sosyal medya ekibi olacak. Sosyal medya ekibinin diğer ekiplere kıyasla şöyle bir durumu var. Bir insanın mesleği art direktörlüktür ama günlük hayatında eğlenmek için art direction yapmıyordur ya, biz öyle değiliz işte. Ekran süremizi bir görseniz inanamazsınız. Bunun ne kadarı iş, ne kadarı şahsi bilemiyoruz. İç içe çoktaaan geçti. 😵‍💫

 

 

 

 

Bugün sosyal medya ekipleri olarak en büyük bariyerlerimizden bir tanesi müşterilerin sosyal medyayı riskli bulan yaklaşımları maalesef. Ne yazık ki bazen proaktif yaklaşımlar onay alamıyor. Sosyal medyacıların real time, akım, trend takipleri ne kadar markayla bağdaşsa da sonuçsuz kalabiliyor. Üzülerek ve “OK Boomer” diyerek hayata devam ediliyor. Bunu da maalesef bazen markalarla olan jenerasyon farkına bağlayabiliriz.

 

 

 

 

Markaları gençleştirmek sosyal medya ekibinin görevi ancak marka çalışanları gençleşmedikçe bunun olması pek de mümkün görünmüyor. Bu da bu hayatta bizim jenerasyona denk geldi, evet bir bariyer ama eminim pozitif yanları vardır. İnsanın ikna mekanizmasını güçlendirmek gibi… Jenerasyon farkı her zaman her dönemde oldu, olacaktır ancak bu zaman aralığındaki hızlı gelişim sosyal medya ekiplerini vurdu diyelim. Gelecek jenerasyonlar eminim daha büyük dijital yeniliklere, gelişmelere doğacak ama en azından bir önceki jenerasyonu sıfır dijital background’lu olmayacak. #ThanksGod 🤲

 

 

Tabii konu sadece markalara (pazarlama, iletişim departmanlarına) değil, ebeveynlere de dayanıyor. Aynı dili konuşamadığımız yetmez gibi bir de onların sosyal medya uzmanlığını yapıyoruz. “X komşu Feys’te şunu paylaşmış bana da yapar mısın, bana birisi arkadaşlık isteği göndermiş kim bu, bu fotoğrafı paylaşacağım altına ne yazayım, bana bir link geldi tıkladım bak bakalım savcılık falan diyor”. Geçmiş olsun annecim, eminim e-posta adresini bile bilmediğin hesabın artık gitti.🤓 Özetle demek istediğim, ebeveynimiz de olsa, müşterimiz de olsa teknolojiyle çok geç tanışmış bir nesle yeni bir mizah anlayışı katmaya çalışıyoruz. Tüm sosyal medyacı dostlarıma kolaylıklar diliyorum.

 

 

☕💆🏻‍♀️ 💅🏻Muhteşem günler olsun.🚀

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top